23000 нових садница црног бора и јасена у граду
09/11/2020

23000 нових садница црног бора и јасена у граду

Град Ужице и ове године у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине реализује акцију пошумљавања “Удахнимо живот природи”. Према речима Ивана Станисављевића, члана Градског већа Града Ужица, ове године биће засађено 23000 садница на територији града, односно биће пошумљено 9,22 ha кроз два пројекта: један пројекат се односи на санацију деградираних површина и голети и други на формирање ветрозаштитних појасева.

“Пошумљавање се врши на пет парцела од којих је највећа у Крчагову на локацији око нове цркве, затим пошумљава се једна парцела у Љубањама, две парцеле које се налазе између Градске плаже и магистралног пута, на локалитету Мало Забучје, и једна у близини депоније Дубоко. Вредност ових радова је око 3 милиона динара од којих 2,1 суфинансира Министарство за заштиту животне средине.”

Станисављевић наводи да су за врсту садница за пошумљавање изабрани црни бор и бели јасен. Бор ће, како каже, бити засађен на парцелама у Крчагову, Љубањама и на две парцеле у близини плаже, док ће на парцели на локацији у близини депоније Дубоко бити засађен јасен.

“Поред свих других мера које Град Ужице спроводи у циљу побољшања квалитета ваздуха, од субвенционисања мера енергестке ефикасности индивидуалних домаћинстава и објеката колективног становања, затим конверзије јавних котларница са мазута на гас или пелет, поделе садница у оквиру акције “16000 стабала за 16000 ложишта”, пошумљавање је једна од најефикаснијих мера за дуготрајно побољшање квалитета ваздуха у нашем граду” – рекао је Станисављевић.

Станисављевић је истакао да је Ужице претходне године реализовало пројекат пошумљавања 5,2 ha на територији ширег центра града, а да је реализацијом овогодишњег пројекта укупна пошумљена површина око 14,5 ha што Ужице сврстава међу локалне самоуправе које су подигле највише засада у овом периоду.

“Град ће настојати да пронађе још јавних површина погодних за пошумљавање како би и наредних година наставили са реализацијом овог пројекта у сарадњи са ресорним министарством.”