23. Југословенски позоришни фестивал од 5. до 12. новембра
24/09/2018

23. Југословенски позоришни фестивал од 5. до 12. новембра

Овогодишњи Југословенски позоришни фестивал у Ужицу одржаће се од 5. до 12. новембра. У такмичарском делу биће приказане представе “Корешподенција” Звездара театра, “Кад би Сомбор био Холивуд” Народног позоришта Сомбор, “Ожалошћена породица” Народног позоришта Београд, “Зашто је полудео господин Р?” ЈДП-а, “Укроћена горопадница” ХНК из Сплита, “Пет живота претужног Милутина” Атељеа 212 и “Крваве свадбе” Будва град Театар. Последњег дана Фестивала, по обичају, на репертоару је представа за награђене, а то ће ове године бити “Страх и беда Трећег рајха” Народног позоришта у Грачаници.

Градоначелник Тихомир Петковић изразио је задовољство што ће Ужице још једне године бити домаћин најбољим представама из региона и што ће угостити реномиране уметнике:   “Препуна сала Позоришта у времену Фестивала је нешто што све нас који учествујемо у реализацији ове манифестације обавезује. Град Ужице је ове године издвојио четири милиона динара, Министарство културе и информисања три милиона. То што као град издвајамо за културу процентуално више од просека у Србији, што имамо више значајних манифестација, даје нам за право да се назовемо градом културе. И сигурно нико од Ужичана не жели да доведе у питање тај епитет. У будућности ћемо чинити све да износ новчаних средстава повећамо јер смо свесни да је то начин да сачувамо изглед фестивала и да га још побољшамо. Драго нам је што ће се уметници са простора некадашње Југославије и најбољи театри представити ужичкој публици која ће бити привилегована и ове године да види најбоље позоришне продукције из региона.”

Селектор Фестивала, Бојан Муњин је говорио о представама које ће бити на 23. ЈПФ-у, али и образложио овогодишњи слоган:

“За овогодишњи фестивал изабрали смо реченицу Бранислава Нушића “Боље је да гледамо живот у позоришту, него позориште у животу”, јер њена главна мисао, да је позориште огледало живота, као и да тај трагичан, тужан и смешан живот, често личи на позориште – та се мисао као невидљива нит провлачи кроз многе од изабраних представа.” – рекао је Муњин и нагласио да ужички позоришни фестивал “треба да буде арена доброг театра, у којој ће се надметати врхунска глума и ваљана режија, заједно са мајсторима пера позоришних комаа и свим ругима који стварају магију позоришне уметности.”

Директор Позоришта Зоран Стаматовић и уметнички директор Немања Ранковић представили су програм Фестивала и позвали све Ужичане да, под повољнијим условима, обезбеде своје карте у претпродаји.