Међународна колонија уметничке керамике од 08. до 18. августа
04/08/2017

Међународна колонија уметничке керамике од 08. до 18. августа

Ужице, 4. август: Традиционална Међународна колонија уметничке керамике “Злакуса 2017”, двадесет друга по реду, одржаће се од 8. до 18. августа и на њој ће учествовати 13 уметника из осам земаља. Ово су данас на конференцији за новинаре изнели Петар Благојевић, члан Градског већа задужен за друштвене делатности и Софија Бунарџић, председник Удружења и аутор пројекта “Керамика Злакуса”.

“Међународна колонија уметничке керамике Злакуса представља један од најзначајнијих културних догађаја у граду Ужицу која се одржава сваке године. Она има и међународни карактер на који смо јако поносни. Ова манифестација представља јединствен спој тррадиционалног заната, лончарства, и савремених тенденција у уметности. До сада је преко 300 уметника посетило ову колонију, неки од њих по првит пут и Србију и Ужице и Злакусу и то је нешто што је додатна вредност читаве ове манифестације. Међународна колонија негује традицију, негује уметност и отвара Ужице према свету. Из тих разлога Град Ужице и Mинистарство културе ће и даље подржавати ову манифестацију” – рекао је Благојевић.

“Ове године, Злакуса ће угостити уметнике из Туниса, Египта, Мексика, Шпаније, Хрватске, Турске, Грчке и Србије. Ето, на овој 22. колонији имаћемо уметника из још једне земље која досада није имала учесника, то је Тунис, тако да за ове 22 године, имамо учешће уметника из 33 државе.” – рекла је Бунарџићева и додала да је домаћин овогодишње Колоније лончар-грнчар Милан Савић.

У финансирању Колоније учествују Министарство културе са 350.000 динара и Град Ужице са 400.000 динара.