16 000 стабала за 16 000 ложишта
31/01/2020

16 000 стабала за 16 000 ложишта

16 000 стабала за 16 000 ложишта је назив, још једне у низу, акцијe пошумљавања нашег града која је започета данас. Најављујући акцију, заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић, навео је да је процена да у нашем граду постоји око 16 000 хиљада индивидуалних ложишта, која значајно утичу на квалитет ваздуха.

“Идеја је да свако ко користи индивидуални систем грејања добије по једну садницу белог јасена или млеча, финансирану из буџета града, да је засади у свом дворишту. На овај начин желимо да директно укључимо наше суграђане у решавање овог комлексног вишедеценијског проблема.”

Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић

“Са становишта струке, тврдим да је пошумљавање једна од најбољих метода за дугорочно решавање питања квалитета ваздуха и заштите животне средине у целини. Значај овог пројекта, који се у целокупном износу финансира из буџета Града Ужица је немерљив, али да би успео, неопходно је да што већи број наших суграђана узме учешће и пријави се путем обрасца на сајту града, у канцеларијама Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој, путем е-маил-а: ijasamodogovoran@uzice.rs или телефоном (031 592 421).”-навео је Станисављевић.

“Обзиром да је познато да се по једном хектару сади 2 500 садница, 16 000 садница би повећало зелени појас града за више од 6 хектара. Упоредо са овим пројектом, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, у току године планирамо да пошумимо нових 10 хектара у ширем центру града, као наставак прошлогодишњег пројекта пошумљавања “Удахнимо живот природи”.”-рекао је Станисављевић.

Марија Маричић, координатор ужичке Канцеларије за младе

“Волонтери Канцеларије за младе Града Ужица ће подржати акцију 16 000 стабала за 16 000 ложишта, јер су је препознали као јако битну за наш град. До краја фебруара сваке недеље волонтери ће делити флајере и обавештавати грађане о самој акцији” – истакла је Марија Маричић, координатор ужичке Канцеларије за младе.

Подела флајера од стране волонтера Канцеларије за младе