15,5 милиона динара за адаптацију старе школе „Алекса Дејовић" у Севојну
19/04/2018

15,5 милиона динара за адаптацију старе школе „Алекса Дејовић” у Севојну

Министар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић потписали су данас у Београду Уговор о коришћењу средстава из буџетског фонда за програм локалне самоуправе којим је Ужицу додељено 8,5 милиона динара за пројекат адаптације старе школе „Алекса Дејовић” у Севојну.

Укупна вредност радова на адаптацији је 15,5 милиона динара од којих ће Министарство финансирати 8,5 а Град Ужице преостали износ. Расписивање тендера за извођача радова се очекује у наредном периоду а завршетак радова на реконструкцији овог објекта планиран је до краја године.

Објекат старе школе „Алекса Дејовић” у Севојну

Будући објекат ће у договору са школом и Градском општином Севојно имати музејске поставке, галеријски и изложбени простор, радионице, књижевне и музичке и друге културне садржаје. Функционалну организацију приземља чиниће мултифункцијски простор, изложбени простор као и део канцеларијског простора. Интервенцијама у постојећим просторијама, рушењем појединих конструктивних елемената објекта и уградњом нове опреме, формираће се простор који је у функционалном смислу прилагођен планираној намени.

Сви планирани радови како унутрашњи на реконструкцији подова, столарије, молерски тако и радови на фасади и кровном покривачу биће изведени на начин како би се задржала аутентичност објекта.

Осим Ужица из овог Фонда за своје пројекте средства је добило и 58 других општина и градова Србије, а тим поводом министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао:

„Презадовољан сам што ћемо после 6 година, поново бити у могућности да, кроз 32 пута већи Фонд за локал, конкретно помогнемо општинама и градовима да реализују пројекте од великог значаја за њихове суграђанке и суграђане“ и нагласио да су локалне самоуправе дуго биле принуђене да решавају хроничних или акутне проблеме, а да Министарство није могло да одговори на захтеве са локала за овом врстом подршке и помоћи.

„За Фонд од 320 милиона динара пријавио се 171 пројекат у вредности већој од 2 милијарде динара“, открио је министар и рекао да се тиме боље разуме колике су потребе локала и колико је овај фонд значајан. Истовремено, министар је и навео да ће се потрудити да се Фонд повећа следеће године.