Пријем за учеснике тренинг програма "Локална самоуправа базирана на људским правима"
19/04/2018

Пријем за учеснике тренинг програма “Локална самоуправа базирана на људским правима”

У среду је у Градској кући у Ужицу одржан пријем и презентација за представнике шведског Међународног центра за локалну демократију (ИЦЛД) и локалних самоуправа из Грузије. Они су учесници радионице Интернационалног тренинг програма који се одржава на Златибору од 16-20. априла.

Шведски међународни центар за локалну демократију (ИЦЛД), чије активности су подржане од стране Шведске агенције за међународну сарадњу и развој (СИДА), по трећи пут организује Интернационални тренинг програм намењен земљама Балкана и Источне Европе. Циљ Програма је подстицање децентрализације јединица локалне самоуправе, развој локалне демократије и усмеравање локалних и регионалних институција у правцу подизања квалитета услуга јавне управе усмерених према грађанима, у складу са европским принципима добре управе.

Тим из Ужица, сачињен од представника Града Ужица, Удружења инвалида церебралне и дечије парализе, Удружења дистрофичара Златиборског округа, Градског удружења слепих и слабовидих и Регионалне развојне агенције “Златибор”, је 2017. године селектован као једини представник балканских земаља за нефинансијску подршку развоју пројектне идеје у области социјалног предузетништва, са фокусом на успостављање иновативних модела за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Заменик градоначелника, Немања Нешић, поздравио је присутне, представио основне информације о Граду и одржао презентацију на тему подршке локалне самоуправе организацијама цивилног друштва и стварања услова за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

Менаџери Међународног центра за локалну демократију задужени за реализацију Програма, Ана Хедлунд и Астрид Нуњез, навеле су да је основна сврха програма размена идеја из земаља у окружењу, као и подизање свести о родној равноправности у процесима одлучивања. Поздравиле су подршку локалне самоуправе иницијативама у области социјалне инклузије и скренуле пажњу на потребу за континуираним процесом бриге о правима рањивих група становништва, који је на релативно високом нивоу у Шведској.

Ана Хедлунд, менаџер Центра, изнела је податак да они у целом свету раде на промоцији јачања локалних самоуправа и заједнице:

“У Шведској има 290 локалних самоуправа, неке су унапедиле свој рад, неке и нису, али није циљ да се оне упоређују већ да разменом искустава уче и унапређују” и додала да чак ни Шведска није у довољној мери унапредила однос према особама са инвалидитетом, а као пример је навела да неке стамбене зграде нису прилагођене потребама особама са инвалидитетом:

“Често добијамо критике од Европске Уније на тај рачун. Такође, криткују нас и да родна равноправност није на нивоу колико би они волели да буде. Зато смо и овде да учимо једни од других.”

Представник пројектних тимова из Грузије и заменик градоначелника општине Зугдиди, Реваз Барбакадзе, нагласио је допринос ИЦЛД-ових програма унапређењу људских права и осврнуо се на положај рањивих категорија становништва Грузије, која је пре четири године усвојила Закон о забрани дискриминације.

Ужички тим је једини из Србије који је ушао у овај програм са пројектом  „Стварање услова за одрживи модел за запошљавање особа са инвалидитетом“:

“Ужички пројекат, који се нашао у оквиру овог програма, подразумева стварање услова за одрживи модел запошљавања особа са инвалидитетом у нашем граду. Ово је друга сесија, а на првој, која је одржана прошле године у Шведској, приказани су примери добре праксе из наше области запошљавања. У септембру се очекује финиширање посла и израда пројектних предлога са којима ћемо конкурисати код иностраних и домаћих донатора.” – рекао је Чедомир Цицовић и навео да су већ упознати са неким моделима који имају позитивне резултате код запољавања ОСИ.

Пројекат у области друштвене инклузије и подстицања запошљивости особа са инвалидитетом представљаће прилику за успостављање нових партнерстава и покретање системских промена у кључним секторима који утичу на положај социјално маргинализованих група.