Отворен реконструисани легат Михаила Миловановића
02/03/2020

Отворен реконструисани легат Михаила Миловановића

У Народном музеју у Ужицу отворен је реконструисани легат Михаила Миловановића, првог ужичког академског сликара, једног од оснивача Удружења ликовних уметника Србије, ратног сликара Врховне команде српске војске у Великом рату. Министарство културе и информисања за реконструкцију Легата издвојило је око 2,5 милиона динара, док је Град Ужице издвојио око 450 хиљада динара.

Миловановић је био учесник Првог балканског рата, почетком Великог рата прикључио се борцима Дринске дивизије, прошао албанску голготу и стигао до Крфа где је постао званични сликар Врховне команде и где је насликао портрете краља Петра и регента Александра Карађорђевића, војводе Радомира Путника, Живојина Мишића, Степе Степановића, Петра Бојовића, генерала Павла Јуришића Штурма.

Градоначелник Тихомир Петковић навео је да је легат Михаила Миловановића отворен 2003. године у Народном музеју у Ужицу:

“Формиран је откупом и поклоном уметниковог сина Момчила и других дародаваца, а део предмета је преузет из збирки Народног музеја Ужице. 2017. године Музеј је успео да обогати легат са још два његова дела, откупши их на приватној аукцији. Реч је о два уља на платну, сликама „Праље“ и „Кућа у планини.“

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић

“Желим да напоменем да на првог ужичког академског сликара Ужичане подсећа и спомен биста подигнута испред Градског културног центра. Спомен биста и Легат, су начин да се одужимо Михаилу Миловановићу и обезбедимо му незаборав, јер то његов живот и рад заслужују” истакао је Петковић.

Славица Стефановић директорка Народног музеја у Ужицу је, истакавши захвалност министру Вукосављевићу, јер је Министарство културе и иноформисања у претходном периоду издвојило преко 7 милиона динара за ову установу,  подсетила да је Легат оформљен 2003. године као стална музејска поставка, и да је каснијих година он обогаћен са дванаест нових слика, од којих су две купљене на аукцији, а десет од Миловановићевог унука.

Владан Вукосављевић министар културе и информисања

“Ужице је добило један диван изложбени простор, који представља нови фрактал у једном мозаику културне понуде града Ужица, који је значајан град српске историје, али и српске културе. Ужичани ће имати прилику да на једном дивном простору упознају своју традицију, културу, историју, и политичку и културну. Ужице спада у сам врх градова по издвајању средстава за културне потребе, и на тај начин постаје једна примерна заједница на коју са успехом гледају многи” рекао је Владан Вукосављевић министар културе и информисања.