Održan regionalni okrugli sto na temu "Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama"
28/03/2019

Održan regionalni okrugli sto na temu „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“

Danas je u Užicu održan regionalni okrugli sto na temu unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama. Osim domaćina gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića sa saradnicima i predstavnika Regionalne razvojne agencije Zlatibor, sastanku su prisustvovali i predsednik Opštine Bajina Bašta Radomir Filipović i zamenik predsednika Opštine Priboj Saša Vasilić. Organizatori sastanka su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Arhitektonski fakultet i RRA Zlatibor.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“

Gradonačelnik Petković je istakao da Grad Užice ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju na različitim poljima, od reforme obrazovanja, upravljanja javnim prihodima do održive upotrebe biomase.

„Oblast energetske efikasnosti za Grad Užice nije nepoznanica, u poslednjih nekoliko godina u strateškom planiranju i upravljanju gradom zauzela je važno mesto, prepoznajući u njoj sredstvo za ostvarivanje ekonomskih ušteda, ali i važnog činioca u poboljšanju kvaliteta životne sredine“- naveo je Petković.

Gradonačelnik je istakao da uz projekte koji se sprovode na unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata, Grad Užice već petu godinu zaredom sufinansira i mere energetske efikasnosti privatnih objekata.

„Grad Užice koji ima veliki problem sa kvalitetom vazduha, već nekoliko godina ima dosta plodne aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, jer smo u njima videli ključni korak ka poboljšanju kvaliteta vazduha. Iako nije direktno povezano, time što ćemo štedeti energiju i manje koristiti energente, manje ćemo uticati na zagađenje vazduha“-rekao je Petković i dodao da iz godine u godinu primenom mera energetske efikasnosti Užičani udišu vazduh boljeg kvaliteta.

Na današnjem sastanku potpisan je i Memorandum o razumevanju sa projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“. Potpisnici memoranduma uz Grad Užice su opštine Bajina Bašta i Priboj i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Viši projektni menadžer projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ Svjetlana Đokić

Viši projektni menadžer projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ Svjetlana Đokić je istakla da je plan da se kroz projekat idetifikuju zajednička polja delovanja i da Užice, Bajina Bašta i Priboj načine značajan pomak u ovoj oblasti.

Miodrag Gluščević, Stalna konferencija gradova i opština

Miodrag Gluščević iz Stalne konferencije gradova i opština je istakao da su Užice, Bajina Bašta i Priboj izabrani zato što su pokazali inicijativu i prepoznati su kao primeri dobre prakse koji mogu poslužiti i kao podstrek  drugima da krenu ovim putem.

Prof. dr Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Prof. dr Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je istakao da se u prethodnoj godini u okviru ovog projekta radilo na prikupljanju podataka vezanih za oko 1800 škola i oko 800 obdaništa sa teritorije cele Srbije, vezanih za starost objekata, načinima grejanja, trenutnom stanju i rekonstrukcijama koje su vršene na njima. Nakon toga su, po rečima Ignjatovića, analizirane mogućnosti unapređenja karakteristika ovih objekata.

„Sa SKGO smo pokrenuli i platformu znanja u oblasti energetske efikasnosti sa idejom da približimo sve informacije i rezultate našeg rada široj publici“-rekao je Ignjatović.