Град Ужице добио награду за ужичку Зелену стазу
02/10/2017

Град Ужице добио награду за ужичку Зелену стазу

Европска асоцијација зелених стаза доделила је Граду Ужицу награду за ужичку Зелену стазу, прву такве врсте у Србији. Награде за Зелене стазе Европе уручене су осми пут у граду Лимерику (Ирска), а установљене су од 2003. године и од тада се уручују сваке две године.

Седам Зелених стаза из Белгије, Португалије, Шпаније и Ирске награђене су као примери добре праксе у Европи. Међународни жири наградио је пројекте из две категорије: „Изврсност“ и „Иницијативе добрих примера“, а доделио је и једну специјалну награду жирија.

У категорији изврсност прва награда припала је пројекату “Венбан” (Белгија, Немачка, Луксембург) представљена од стране Источне белгијске туристичке агенције, друга награда пројекту “Прва Зелена стаза у Србији“ Града Ужица, и трећа награда додељена је пројекату Рио Мињо Зелена стаза, представљена од стране градова Монсао, Валенса, Вила Нова и Камиња, Португалија.

Пројекат „Прва Зелена стаза у Србији“ Града Ужица,  као Зелена стаза инфраструктуре високог квалитета, признање је за уређење и садржаје стазе, али и за њену приступачности која је омогућена постављањем лифта-платформе којом пешаци, мајке са децом у колицима, особе са инвалидитетом и бициклисти могу да се попну на реконструисани железнички мост на Градској плажи и да њиме наставе Зеленом стазом. Стаза, која је асфалтирана у дужини од 7,2 километра, иде трасом некадашње пруге уског колосека кроз атрактивни кањон реке Ђетиње, поред Рајских отока, бране и кроз тунеле који су осветљени, до Стапарске бање.

У име Града Ужица награду у ирском граду Лимерик примио је Петар Благојевић, члан Градског већа за друштвене делатности:

Град Ужице је, прошле године, покренуо пројекат обнове првих пет километара трасе старе пруге уског колосека од Ужица до Стапара, а чланови „Југоциклинг кампање“ су, кроз свој пројекат и уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, уредили трасу и прогласили је за прву зелену стазу у Србији. Мирко Радованац из „Југоциклинг кампање“ је изразио задовољство што је ужичка Зелена стаза у јакој конкуренцији добила награду: