53 милиона динара за ужичке спортске клубове
02/03/2021

53 милиона динара за ужичке спортске клубове

За реализацију годишњих програма спортских организација у Ужицу буџетом града опредељена су средства у износу од 42 750 000 динара и то је износ подељен на 63 клуба.

Поред новца који је опредељен за годишње програме спортских клубова, ту су и средства за годишњи програм Спортског савеза Ужице, који ће за организацију неколико традиционалних манифестација добити 7 500 000 динара. Два милиона динара су средства намењена за посебне програме у области спорта, док ће са 500 хиљада динара Град финансирати здравствену заштиту спортиста, а врхунски успеси спортиста на међународним такмичењима биће испраћени са 250 000 динара.

Према речима Ратка Трмчића, члана Градског већа задуженог за културу, спорт и образовање, средства су као и претходних година додељена спортским организацијама по одређеним критеријумима, међу којима су најважнији традиција и постигнути резултати.

“Ту су и ранг такичења, број регистрованих и категорисаних спортиста у екипама, као и њихова заступљеност у националним спортским репрезентацијама.”

“Важно је нагласити да ниједан клуб није добио више од 20 одсто укупно опредељених средстава за клубове и да ће се у наредном периоду са Спортским савезом Ужице радити на измени правилника. Тако би поред кровног постојали и грански правилници по областима спорта”, каже Трмчић.

” То би практично значило да би се клубови истог спорта бодовали између себе, а на основу тога би се вршила и расподела средстава. Инсистираће се и на масовности спорта, али и на контроли рада клубова и трошењу добијеног новца. Радиће се и на увећању буџета,што би већ и било учињено да нисмо имали годину ковида 19. ”

Одлуку о расподели средстава спортским организацијама у Ужицу усвојило је Градско веће

Трмчић је позвао клубове да посебно воде рачуна о извештајима, које су дужни да на време доставе. Такође, како истиче, отворен је и позив свим спортским организацијама да заједно са Спортским савезом и Градом раде на отклањању недостатака и подизању на виши ниво свих активности.

Решење о расподели средстава у спорту можете погледати ОВДЕ.