Završen 25. JPF - "Čitač" najbolja predstava
10/06/2021

Završen 25. JPF – “Čitač” najbolja predstava

Predstava “Čitač” u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo arta proglašena je od strane žirija za najbolju predstavu 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Ardalion za najbolju režiju dobio je Boris Liješević reditelj predstava “Čitač” i “Upotreba čoveka”. Još dva Ardaliona dodeljena su pobedničkoj predstavi i to Mirjani Karanović za najbolju žensku ulogu i Marku Grabežu za najbolju mušku ulogu.

Po oceni stručnog žirija u kome su bili profesor Svetozar Rapajić, glumica Dragana Varagić i producent mr Janko Ljumović najbolju scenografiju imala je predstava “Upotreba čoveka” Tvrđava teatra iz Novog Sada, pa je Ardalion pripao scenografu Željku Piškoriću. Ova predstava dobila je i Ardalion za najbolju kostimografiju koji je pripao Marini Sremac.

Sanja Marković dobila je Ardalion za epizodnu ulogu za lik Simke u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike Avdo Mujčinović dodeljene su Aljoši Đidiću za uloge u predstavi “Upotreba čoveka”, dok je specijalna nagrada Ardalion dodeljena autorskom timu i ansamblu predstave “Radnička hronika” Narodnog pozorišta iz Subotice.

“Ovogodišnji festival održan je pod motom “Vreme straha i podviga” i zaista je podvig što se uopšte festival održao. U uslovima u kojima se živelo prethodnih godinu dana veći deo predstava dugo nije igran i svi oni su napravili jedan veliki podvig u Užicu u slavu pozorišta i u slavu života”, istakla je Dragana Varagić po saopštavanju odluke žirija.

Užička publika je najviše ocene dala predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”.