Vakcina je spas za građane, ali i iscrpljene zdravstvene radnike
06/04/2021

Vakcina je spas za građane, ali i iscrpljene zdravstvene radnike

7. april Svetski dan zdravlja i ove godine  obeležavamo  u posebnim okolnostima u vreme pandemije korona virusa, zbog čega je akcenat i ove godine na očuvanju javnog zdravlja, odnosno očuvanju zdravlja naših sugrađana, istakla je nakon obilaska vakcinalnog punkta u Gradskom kulturnom centru Užice gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Na ovaj način želimo da damo podršku našim zdravstvenim radnicima, ali i da pozovemo sve građane Užica da se vakcinišu i tako daju svoj doprinos. U ovom trenutku vakcinisano je 28% odrasle populacije u našem gradu, što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta. Kako bi mogli da se vratimo normalnim uslovima života potreban je procenat od 60% vakcinisanih. Ne smemo dozvoliti da u bolnici nema dovoljno mesta, niti da nema ko da nas leči. Došli smo u takvu situaciju da su zdravstveni radnici iscrpljeni i daju sve od sebe da pomognu svakom ko im se obrati”, poručila je gradonačelnica.

Po njenim rečima upravo zdravstvenim radnicima dugujemo ogromnu zahvalnost na svim naporima koje ulažu u spašavanje života više od godinu dana.

“Teško da ćemo moći da im se odužimo, ali želimo da im se na neki način zahvalimo i pružimo ruku solidarnosti za sve što oni rade za nas. U dogovoru sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice i Dečijim odmaralištem Užice omogućićemo da početkom maja zdravstveni radnici iz takozvane crvene zone odu na rekreativni odmor u odmaralište Golija na Zlatiboru, a u toku i krajem leta iskoristićemo u tu svrhu i kapacitete odmarališta u Bečićima.”

Po rečima Vladana Cuparića direktora ustanove Dečije odmaralište Zlatibor, za zdravstvene radnike biće obezbeđen odmor u trajanju od 5 do 7 dana.

“Plan je da krenemo od maja meseca, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom i spiskom koji će dostaviti menadžment Opšte bolnice i Zdravstvenog centra Užice“, rekao je Cuparić uz poziv sugrađanima da se vakcinišu i tako doprinesu da se što pre vratimo normalnom životu.

Zaključno sa 5. aprilom na teritoriji grada Užica obe doze vakcine primilo je oko 15 hiljada građana, saopštila je dr Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

“Vakcinacija se odvija regularnim tokom, danas smo dobili nove doze Sinofarm vakcine kineskog proizvođača, 6 hiljada doza za redovnu vakcinaciju građana koji su se prijavili preko portala e-uprave za prvu dozu. 3600 doza stiglo je za vakcinaciju osoba koje se nisu prijavile na ovaj način, jer od danas postoji mogućnost da osobe dođu na vakcinalni punkt bez prethodne prijave.”

Bez prethodne prijave moći će da se vakcinišu i meštani užičkih sela, gde će takođe biti postavljeni punktovi, najavio je Zoran Militarov načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

“Najveće interesovanje je na području Kremana, Mokre Gore i Bioske, ali postoji interesovanje i u drugim mesnim zajednicama. Akcenat je da se dođe do onih kojima je teško da dođu da se vakcinišu na glavnim vakcinalnim puntovima. Tu će se uključiti i druge službe, Vatrogasno spasilačke jedinice, Jedinice civilne zaštite, Crveni krst, koji je neprikosnoven u tim aktivnostima, pa očekujemo da ćemo shodno dogovoru sa Zavodom i Domom zdravlja vrlo brzo početi.”

Građani na seoskom području će o terminima vakcinacije biti obavešteni lično ili telefonom, a naročito će se voditi računa o polupokretnim ili nepokretnim ljudima koji će biti vakcinisani na terenu.