Ужице Харбину, Харбин Ужицу
26/03/2020

Ужице Харбину, Харбин Ужицу

Пре месец ипо дана Град Ужице се одазавао позиву за помоћ свог братског града Харбина у борби са корона вирусом, пославши у Кину 20 хиљада заштитних маски, најбољих које су у том тренутку биле на тржишту у нашој земљи. Град Харбин и кинески народ то није заборавио и врло брзо су се понудили да помогну, како Републици Србији, тако и граду Ужицу.

Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић истакао је да је ужички братски град Харбин понудио сву расположиву помоћ граду Ужицу, у потребној медицинској и заштитној опреми.

“То је један веома леп гест који је последица челичног пријатељства Народне Републике Кине и Републике Србије и слободно можемо рећи председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга” – рекао је Станисављевић.

“Упутили смо их на Амбасаду Републике Кине у Београду да видимо на који начин могу да се достава средства из разлога што постоје проблеми са транспортом. У наредних неколико дана ћемо видети шта нам је најпотребније од медицинске, као и заштитне опреме.”

Новембар 2018. – градоначелник Ужица Тихомир Петковић и градоначелник кинеског града Харбина Сун Џ на потписивању Споразума о братимљењу

Подсетимо да су 2018. године градоначелник Ужица Тихомир Петковић и градоначелник кинеског града Харбина Сун Џ потписали Споразум о братимљењу, а у знак пријатељства у насељу Пора озваничена је Харбинска улица и отворен Парк пријатељства. Том приликом делегација Харбина је исказала намеру да овај парк опреми неопходним мобилијаром и додатним садржајима, као и да финансира реновирање кошаркашког и фудбалског игралишта која се налазе у склопу парка, све у функцији спортских активности, пре свега најмлађег становништва овог дела града. То што су обећали недавно су и испунили. Тако сада на Пори имамо у Парку пријатељства справе за вежбање, недалеко је и реконструисани спортски комплекс.

Новембар 2019. – Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и председник Градског народног конгреса Харбина Џао Минг на отварању реконструисаног спортског комплекса на Пори

До братимљења Ужица и Харбина дошло је на иницијативу Линде Вонг, председнице Jихaи групе која је пре три године донирала средства за изградњу вртића на Пори, као и Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије.