Usvojen prvi ovogodišnji rebalans budžeta
09/06/2022

Usvojen prvi ovogodišnji rebalans budžeta

Na 18. po redu skupštinskom zasedanju usvojen je predlog odluke o završnom računu budžeta Grada za prošlu godinu i prvi ovogodišnji rebalans budžeta.

Kako je istakla, obraćajući se odbornicima gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević, sve što je planirano u prošloj godini je u najvećoj meri i ostvareno. Realizovani su suštinski važni projekti za građane vezani za ekologiju, socijalnu zaštitu, kulturu, obrazovanje, infrastrukturu, saobraćaj. Po njenim rečima 2021. može se oceniti kao dobra budžetska godina, a sudeći po trenutnoj situaciji i tekuća obećava, kada su u pitanju investicije i realizacija budžeta.

Miodrag Petković član Gradskog veća za budžet i finansije ističe da je u prošloj godini izdvojen značajan novac za čišćenje i održavanje grada, širenje vodovodne mreže, i realizaciju važnih projekata na koje se čekalo decenijama.

“U prethodnoj godini imali smo prihode koje smo planirali u budžetu od skoro 3,5 milijardi dinara i naši tekući prihodi su ostavareni 100% što je sjajna vest. Izvršenje rashoda je oko 91%, prirodno je da se jedan deo rashoda nekada ne izvrši, jer nekada na nekim pozicijama nije potrebno sredstava koliko se u početku planira”.

Usvojenim rebalansom budžet za ovu godinu uvećava se za 432 miliona dinara, tako da sada iznosi 4,2 milijarde dinara. Po Petkovićevim rečima to je posledica bolje ostvarenih tekućih prihoda ali i sredstava koja su dobijena od resornih ministarstava

“Ovako uvećan budžet omogućiće nam da uradimo više u ovoj godini nego što smo planirali, opredelili smo jedan deo sredstava i za ustanove kojima je potreban dodatni novac do kraja godine, bilo da je reč o kulturi ili obrazovanju. Opredeljena su dodatna sredstva za predškolsku ustanovu, socijalnu politiku, za sport”.

Najveći deo sredstava opredeljen rebalansom usmeren je na infrastrukturu. Dodatnih 120 miliona dinara namenjeno je za tekuće popravke i održavanje puteva, a 80 miliona dinara opredeljeno je za nekoliko projekta za koje je dobijena podrška od Evropske unije za energetsku sanaciju i rekonstrukciju vrtića, škola i zdravstvenih ustanova”.