Промоција књиге „Последња дворска стража“ Борише Вукотића у Дрежнику
30/08/2021

Промоција књиге „Последња дворска стража“ Борише Вукотића у Дрежнику

Удружење „Митрополит Јосиф Цвијовић“ из Дрежника, Историјски архив Ужице и породица Вукотић из Дрежника организовали су у промоцију књиге „Последња дворска стража“ Борише Вукотића коју је приредио Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице. Књига је публикована уз подршку Града Ужица, а рецензенти су проф. др Радојица Лазић и др Маријана Мраовић из Војног архива.


У свечаној сали старе школе задужбине Игњата Даничића у Дрежнику окупили су се потомци Борише Вукотића, Дрежничани и гости којима је представљено ово мемоарско дело јединствено по начину казивања и садржини.
“Ова књига не изискује пажњу само локалне читалачке јавности и историографије већ има шири карактер не српски, већ југословенски. Све у овој књизи је прича о том југословенском простору и то што се дешавало рефлектовало се кроз живот једног Дрежничанина који је то пренео у свој рукопис. Овом књигом Бориша Вукотић подигао је себи споменик не само овде у Дрежнику” рекао је приређивач Жељко Марковић.


Ратко Трмчић, члан Градског већа за образовање, културу и спорт поздравио је присутне у име Града истичући значај одржавања ове промоције у сеоској средини.

“Морамо да чувамо нашу традицију и културу која је стуб државе, да је негујемо за будућност и млађе генерације” рекао је Трмчић.


На промоцији поред рецензената присутнима су се обратили Нада Обрадовић, председница Удружења „Митрополит Јосиф Цвијовић“, Милош Туцовић, председник Удружења Ужичана у Београду и Марко Вукотић, унук Борише Вукотића који је уступио овај рукопис Историјском архиву Ужице.