Počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji
29/08/2019

Počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji

Počeli su prvi radovi u novoj industrijskoj zoni u naselju Bela Zemlja, koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione infrastrukture. U ovoj fazi radova uz postrojenje biće izgrađeno i 1,4 km glavnog kolektora kanalizacione mreže. Vrednost te investicije je 48,3 miliona dinara, a finansiraju je Grad Užice i Ministarstvo privrede, s tim što je od Ministarstva dobijeno 20,1 milion, a ostalo je učešće Grada. Izvođač, užička firma Jedinstvo, ima rok 90 kalendarskih dana da završi radove.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, ova kanalizaciona mreža i postrojenje će, osim privrednih objekata buduće industrijske zone, obuhvatiti i dva naselja na Beloj Zemlji, Čair 1 i Čair 2, u kojima živi oko 800 stanovnika. On je naveo i da se ubrzano radi na izradi projektne dokumentacije za kanalizacionu mrežu ostalog dela naselja Bela Zemlja kako bi se iz sredstava Nacionalnog investicionog plana ona u narednom periodu kompletirala.

Gradonačelnik je naveo i da je završen tender za izradu projektne dokumentacije za glavnu saobraćajnicu u okviru buduće industrijske zone, pa se očekuje da već početkom naredne godine ,uz pomoće Vlade, budu završeni i ti radovi.

Petković je istakao da se očekuje i pomoć Vlade i predsednika Vučića da u narednom periodu kroz Nacionalni investicioni plan Grad Užice dobije značajna sredstva za završetak industrijske zone, a nakon toga i pomoć oko dovođenja značajnog i velikog investitora na ovu lokaciju i da će nakon toga veliki deo nezaposlenih Užičana imati priliku da se zaposli u tim kompanijama koje će ovde graditi svoja postrojenja.

Petković je rekao da uz mnogobrojne dobiti koje donosi nova industrijska zona, ona nosi i jedan problem koji se ogleda u seči drveća na ovoj lokaciji: “Mi smo svesni toga i želimo da budemo odgovorni prema generacijama koje će živeti posle nas i već smo dokazali da jesmo odgovorni, jer smo kroz konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine dobili deo novca za pošumljavanje 5,22 hektara na lokacijama u Velikom parku i iznad Belog groblja. Očekujem da već početkom naredne godine bude pošumljeno još deset hektara na drugim lokacijama, pre nego što se poseče šuma na lokaciji buduće industrijske zone.”