Obeležena 74. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu
10/05/2019

Obeležena 74. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu

Povodom 74. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu položeni su venci i odata je pošta borcima užičkog kraja na Partizanskom groblju na Dovarju.

U svom obraćanju ovim povodom gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je “velikoj pobedi antifašističkih sila ogroman doprinos dao i srpski narod, a među onima koji su podneli velike žrtve u borbama protiv  okupatora su i Užičani.”

“Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24.septembra do 29.novembra 1941.godine, u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćane ljudskim životima.

Utoliko je veća naša obaveza da se sećamo i pominjemo važne istorijske datume koji nas podsećaju na stravične događaje i stradanje našeg naroda koje se ne sme ponoviti.

U danu pobede nad ideologijom koja je htela da pokori svaku slobodnu misao na krilima rasne i nacionalne diskriminacije i zavlada svetom, naša dužnost je da odamo poštu svim stradalnicima i podsetimo javnost na vrednosti koje su oni sledili. Antifašizam je duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv nacionalizma, mržnje i rasizma. Protiv onog zla u kome je čovek čoveku vuk, a ne sveta stvar.”-naveo je Petković.

Vence su položile delegacije Grada Užica, Vojske Srbije, kao i mnogobrojna udruženja. U programu su učestvovale i učenice IV razreda OŠ “Slobodan Sekulić” iz Užica.