Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
14/06/2022

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Tradicionalno, povodom 14. juna Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Gradskoj kući priređen je prijem za davaoce, koji su krv dali veliki broj puta, ali i one koji su se u ovu humanu misiju nedavno uključili. Njima, ali i učesnicima likovnog i literarnog konkursa na temu “Krv život znači” koji raspisuje Crveni krst Užice gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević uručila je prigodne poklone.

Podsetivši na činjenicu da su krv i njeni produkti jedini lek u mnogobrojnim situacijama, gradonačelnica Užica istakla je da je veoma važno da je u zdravstvenom sistemu ima dovoljno.

“I ima je, ali zahvaljujući vama dobrovoljnim davaocima krvi. Vama koji dajući svoju krv ne pitate ni kada, ni kome, ni zašto. U ovom danu koji je posvećen ljudima dobre volje i velikog srca još jednom upućujemo veliko hvala u ime svih onih kojima ste pomogli, produžili ili spasili život. Hvala i svima koji su zaslužni za organizaciju mnogobrojnih akcija dobrovoljnog davanja krvi i funkcionisanje naše transfuzije. Čestitam vam Dan dobrovoljnih davalaca krvi, želim vam dobro zdravlje i još mnogo humanih akcija”.

Načelnica transfuziološke službe Opšte bolnice Užice dr Marija Perišić Božić se ovom prilikom zahvalila Gradu na prijemu, a dobrovoljnim davaocima kojih je u Zlatiborskom okrugu oko 35 hiljada čestitala je njihov dan.

“Krv je jedini prirodni lek koji ne možemo nabaviti u apoteci, možemo ga samo dobiti od dobrovoljnih davalaca krvi koji svojom bezrezervnom humanošću pomažu da nastavimo i da osvežimo život. Najdublje se zahvaljujem u ime pacijenta na humanosti svim našim davaocima u okrugu, koji nam omogućavaju da imamo optimalne rezreve krvi za sve bolnice našeg okruga, kao i svim ljudima i organizacijama koje organizuju i učestvuju u mnogobrojnim akcijama”.

Predsednik Gradskog odbora Crvenog krsta Užice Slobodan Ljubičić siguran je da će Užice i dalje na mapi davalaštva u Srbiji biti na prvom mestu kao i do sada. To je po njegovim rečima rezultat rada organizacije koja je po mnogo čemu na prvom mestu u našoj zemlji ali i šire.

“Ono po čemu je ova organizacija poznata i kod nas i u svetu je produkcija i snimanje igranih filmovima. Mnoge oraganizacije Crvenog krsta iz celog sveta su dolazile ovde, ne verujući šta jedna organizacija može da uradi. Uspeli smo da okupimo impozantan broj ljudi koji su spremni da drugome spasu život dajući svoju krv”.

Kao i prethodnih godina, onima koji su se istakli brojem dobrovoljnog davanja krvi i najmlađim davaocima uručeni su prigodni pokloni.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi Gradski odbor Crvenog krsta Užice raspisuje likovni i literarni konkurs pod nazivom “Krv život znači”, a za autore najboljih radova, učenike osnovnih i srednjih škola obezbeđene su nagrade.