Кроз пројекат "Удахнимо живот природи" град Ужице добија нова плућа
01/11/2019

Кроз пројекат “Удахнимо живот природи” град Ужице добија нова плућа

Пројекат “Удахнимо живот природи” вредан 1.7 милиона динара реализује се средствима Министарства за заштиту животне средине и Града Ужица. Укупна површина парцела које се пошумљавају на територији ширег градског језгра је 5,22 хектара. Тренутно се изводе радови на пошумљавању три парцеле у Великом парку, површине око 1,5 hа, а наредних дана биће пошумљена и остала површина која се налази на Белом гробљу.

Пројекат “Удахнимо живот природи”Град Ужице спроводи заједно са Министарством за заштиту животне средине

“Кроз пројекат “Удахнимо живот природи” који спроводимо у сарадњи са Министарством за заштитиу животне средине улажемо новац са циљем да кренемо у озбиљну акцију пошумљавања на територији нашег града. Чинимо све што је могуће да наш град учинимо бољем местом за живот, да га оставимо младим Ужичанима као место које је довољно добро да би у њему пожелели да остану.” – навео је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Ужичанка Мис Еко Србије Анастасија Мурић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић засадили су прве саднице данас

Градоначелник Петковић је истакао да је циљ пошумљавања повећање процента зелених површина у граду, спречавање ерозије тла на тим површинама и самим тим и квалитетнији ваздух који ћемо удисати. “Можемо да се похвалимо да смо у овом моменту град који на својој ужој територији пошумљава највећу површину.”-истакао је градоначелник.

5,22 хектара у ширем градском језгру биће пошумљено наредних дана

“Наш град пошумљавањем добија нова плућа којима ће дисати и која ће помоћи у пречишћавању ваздуха, спречавању ерозије тла, даљој деградацији земљишта и наравно улепшати Велики парк колико је то могуће”, истакао је заменик градоначелника Иван Станисављевић и додао: “На овом локалитету смо имали вештачки засађену смрчу која се није показала као добра, 2012. године дошло је до сушења и та стабла су 2013. године морала да буду уклоњена. Овај пут смо изабрали дрво јавор, јер је отпоран на услове градске средине, такође смо узели контејнерске саднице јавора које имају 30 до 40 процената већи успех приликом пошумљавања.”

Заменик градоначелника Ужица Иван Станисављевић

“Саднице су набављене из расадника Јавног предузећа “Србијашуме” у Пожеги јер је локалитет близу, самим тим услови су слични нашим, а све са циљем да нам пошумљавање буде што успешније. Ако нам временски услови дозволе, надамо се да ће за 20 дана бити завршено пошумљавање у Великом парку и на Белом гробљу.” -наводи Станисављевић.

Пример младима: Ужичанка Мис Еко Србије Анастасија Мурић и наш нови светски првак у кик-боксу Никола Филиповић учествовали су у данашњој акцији пошумљавања

Ужичанка пореклом, Мис Еко Србије Анастасија Мурић и наш нови светски првак у кик-боксу Никола Филиповић су учествовали у данашњој акцији пошумљавања.

Мис Еко Србије Анастасија Мурић

“Желела бих да се захвалим Граду Ужицу и Министарству за животну средине који су ме позвали да будем део пројекта “Удахнимо живот природи”. Моја мисија, као Мис Еко Србије је да подигнем свест, како код млађих генерација, тако и код старијих, колико је битно да пазимо и чувамо природу”, рекла је овом приликом Анастасија.