Izložba i projekcije filmova: Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu
03/11/2022

Izložba i projekcije filmova: Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu

Uoči Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Gradski kulturni centar zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje dvodnevni program obeležavanja ovog praznika. U utorak 8. novembra od 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom ”Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”, autora Aleksandra Erdeljanovića i Božidara Marjanovića.
Nakon otvaranja izložbe, od 20 časova u klubu GKC-a biće prikazan dokumentarni film Stanislava Krakova ”Golgota Srbije”, nastao 1940. godine.


Film, koji se nastavlja na knjigu autora “Život čoveka na Balkanu” u kojoj opisuje politički život Srbije i svoja iskustva iz balkanskih ratova, govori o stradanju nacije tokom prelaska preko Albanije, dolaska na Krf, pa sve do proboja Solunskog fronta.
U sredu 9. novembra, u terminu od 20 časova biće održana projekcija filma Mihajla Al. Popovića iz 1932. godine pod nazivom ”S verom u Boga”. Prema ocenih mnogih kritičara, ovaj film spada među najbolje filmove snimljene za vreme Kraljevine Jugoslavije. Radnja se temelji na priči Branislava Nušića “Pusta kuća” i smeštena je u Srbiju za vreme Prvog svetskog rata. Naslov je referenca na slogan tadašnje srpske vojske. Ulaz na programe je slobodan.