Grad Užice se pridružio akciji "Posadi svoj hlad"
14/12/2020

Grad Užice se pridružio akciji “Posadi svoj hlad”

Grad Užice se pridružio akciji “Posadi svoj hlad” koja se uspešno održava već pet godina u Srbiji, a sprovode je dve nevladine organizacije „Zeleni razvojni centar“ i „Let’s do it, Serbia“. Ove godine, usled epidemiološke situacije neće biti organizovanog okupljanja volontera i sađenja sadnica, već će svako ko se prijavi, sadnicu moći da preuzme od ponedeljka 14. do srede 16. decembra u periodu od 11 do 14 časova u Gradskom kulturnom centru. U podeli sadnica učestvuje Kancelarija za mlade Grada Užica.

Koordinator gradske kancelarije za mlade Marija Maričić istakla je da su Kancelarija za mlade grada Užica i volonteri kancelarije uvek raspoloženi da podrže ovakve akcije i inicijative drugih organizicija.

Volonteri Kancelarije za mlade učestvuju u podeli sadnica

“Nama je drago da možemo da budemo deo akcije “Posadi svoj hlad” i da učestvujemo u podeli sadnica. Sadnice mogu doći da uzmu građani koji su se već prijavili i koji su na spisku organizacije. Građani će dobiti poruku da će sadnice biti deljene ispred Gradskog kulturnog centra i da su sadnice besplatne. Imamo ljude koji su se prijavili iz Užica, ali i ljude koji su iz Nove Varoši, Požege, Arilja i očekujemo da svi dođu po svoje sadnice kako bi nam ulepšali okolinu, pogotovu sada u ovom periodu kada imamo dosta zdravstvenih problema izazvanih pandemijom. Do sada se prijavilo 300 građana, od toga je 130 Užičana.”

Prema rečima Nade Jovičić člana Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, Grad Užice je prepoznat kao jedan od gradova koji je u prethodnom periodu zasadio na svojoj teritoriji najveći broj stabala, i kako navodi, nastaviće da podržava ove i slične akcije.

130 Užičana se odazvalo akciji “Posadi svoj hlad”

“Sugrađanima koji su konkurisali i dobili svoje sadnice, a nemaju prostor gde da zasade, Grad je obezbedio lokaciju na Pori iznad vrtića u Užičkoj ulici, tako da će svako od građana moći da zasadi svoju sadnicu lično. Nakon sadnje potrebno je da se fotografišu pored sadnice, kao dokaz da su je zaista i posadili, a nakon toga fotografiju pošalju Udruženju. Konkurs je otvoren cele godine i svi su u mogućnosti bez obzira da li su organizacije, škole, pojedinci da podnesu zahtev. Grad Užice će u narednom periodu omogućiti svima onima koji ne budu imali gde da posade sadnice,  neku drugu lokaciju za prolećnu sadnju. Sadnice se mogu i sad posaditi, samo je bitno da zemlja nije smrzla.”