Бесплатни прегледи за све спортисте у Ужицу
24/03/2021

Бесплатни прегледи за све спортисте у Ужицу

По основу уговора који је потписан између Града Ужица, Здравственог центра и Спортског савеза Ужице сви спортисти у нашем граду имаће могућност да два пута годишње бесплатно обаве комплетан здравствени преглед. За неколико дана са радом ће почети амбуланта спортске медицине, у простору који је ужички Дом здравља определио за ту намену. Према речима Ратка Трмчића, члана Градског већа задуженог за друштвене делатности, Ужице је и једини град у Србији који у ту сврху издваја средства из буџета.

Ратко Трмчића, члан Градског већа задужен за друштвене делатности и Драгиша Кузмановић генерални секретар Спортског савеза Ужице

” Град ће и у наредном периоду улагати у развој спорта, а са намером да подржи све спортске клубове недавно је извршена и расподела предвиђених буџетских средстава. За 63 клуба опредељена су средства у износу од 42 милиона и 750 хиљада динара, а укупно ове године из буџета је за спорт опредељено 53 милиона динара. За рад спортске амбуланте Град издваја пола милиона динара”, подсећа Трмчић.

Драгиша Кузмановић, генерални секретар Спортског савеза Ужице изразио је велику захвалност градоначелници и њеном тиму, Здравственом центру и Дому здравља Ужице, што су, како је истакао, препознали значај ове услуге за око 2000 спортиста у нашем граду

“Неколико деценија уназад Ужице је препознатљиво по томе што има своју амбуланту спортске медицине. Закон о спорту гарантује бесплатан преглед свим спортистима до 14 година старости, а у Ужицу је, захваљујући разумевању градског руководства, та услуга од ове године бесплатна за све спортисте који су регистровани у Спортском савезу Ужице без обзира на године.”

Амбуланта ће, по Кузмановићевим речима, почети са радом кроз неколико дана, упркос актуелној тешкој ситуацији услед пандемије ковида 19, јер веома је важно да спортисти на адекватан начин буду прегледани, да тренирају и буду безбедни:

“Сведоци смо повреда и трагедија на теренима који се догађају због неадекватних прегледа. Надамо се да ћемо у будућности ову амбуланту и адекватно опремати како би обављали све неопходне прегледе, у складу са Законом о спорту и сцим правилницима за здравствену заштиту спортиста.”

По основу уговора са Спортским савезом прегледе у амбуланти обављаће доктор Драган Радојевић и то до повратка са специјализације доктора Александра Тодоровића, који ће средином априла месеца почети да ради у овој амбуланти. Прегледи ће бити омогућени и за спортисте из округа и региона, који ће на основу ценовника плаћати ту услугу, а новац ће бити коришћен за набавку нове опреме јер је постојећа стара око две деценије.