45 милиона динара за субвенциосану набавку опреме, механизације, сточних грла
30/01/2023

45 милиона динара за субвенциосану набавку опреме, механизације, сточних грла

Пољопривредни произвођачи са подручја града Ужица ће и ове године моћи да рачунају на подршку у развоју и унапређењу производње. 50 милиона динара су средства намењена за рурални развој и директне субвенције, док је 3,6 милиона динара опредељено за новоосновани Фонд за развој пољопривреде.

Према речима члана Градског већа за привреду и пољопривреду Слободана Кузмановића из године у годину буџет се увећава и мере прилагођавају потребама пољопривредника.

“Да се буџет за пољопривреду значајно увећао у протеклом периоду сведочи и податак да је 2014. године износио 17,4 милиона, а прошле године 37 милиона динара. Подаци говоре и да је у протеклих девет година 3 400 пољопривредних произвођача искористило субвенције града Ужица у укупном износу од 211,5 милиона динара. Само прошле године око 800 пољопривредника искористило је неку од субвенција, а највеће интресовање владало је за набавку нове механизације. На другом месту су субвенције у сточарству, пре свега говедарству, где је субвенционисана набавка телади, јуница и крава. У овчарству су корисници субвенција могли да набаве јагњад, јарад, овце, козе и овнове”.

Све веће интересовање пољопривредници са подручја нашег града показују и за субвенције за набавку  система за заливање, противградних мрежа и мрежа за сенчење, као и за набавку сертификованог садног материјала. Поред могућности да уз подршку града набаве неопходну опрему, оно што сами истичу као разлог за задовољство је и ефикасност у обради захтева, јер пољопривредници, субвенцију добију у року од најдуже 30 дана од дана подношења захтева.

Кузмановић подсећа да је прошле године основан и Фонд за развој пољопривреде.

“Фонд је основан у сарадњи са фондацијом “Ана и Владе Дивац” и “РРА Златибор” са циљем да се кроз веома повољан програм пружи подршка пре свега младим пољопривредним произвођачима и женама, носиоцима пољопривредног газдинства. Они оствараују субвенцију у износу од 30% и у првој години улажу само 10% од инвестиције, а наредне две године враћају по 30% без камате. Код Фонда могу конкурисати за набавку опреме за прераду воћа и поврћа, инвестиције у сеоска туристичка газдинства
набавку мрежа за засену и противградних мрежа, инвестиције за копање бунара за наводњавање и система за наводњавање, пластеника и сертификованог садног материјала. Такође заједно са овом фондацијом  учествовали смо и у програму за оснаживање младих пољопривредника, који се реализује са Пољопривредном школом у Пожеги. Неколико ученика ове школе са подручја наше локалне самоуправе су добили подстицајна подстицајна средства за развој породичног газдинства”.

Према речима Кузмановића град ће и у овој години подржати пољопривреднике кроз пројекте који се реализују са Фондацијом Дивац али и кроз директне субвенције. На подршку ће као и претходних година моћи да рачунају и пчелари, а у зависности од интересовања и они који се баве органском производњом. 45 милиона динара су средства опредељена за директне субвенције и то је износ за осам милиона већи у односу на 2022. годину.