23. Jugoslovenski pozorišni festival od 5. do 12. novembra
24/09/2018

23. Jugoslovenski pozorišni festival od 5. do 12. novembra

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu održaće se od 5. do 12. novembra. U takmičarskom delu biće prikazane predstave “Korešpodencija” Zvezdara teatra, “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor, “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta Beograd, “Zašto je poludeo gospodin R?” JDP-a, “Ukroćena goropadnica” HNK iz Splita, “Pet života pretužnog Milutina” Ateljea 212 i “Krvave svadbe” Budva grad Teatar. Poslednjeg dana Festivala, po običaju, na repertoaru je predstava za nagrađene, a to će ove godine biti “Strah i beda Trećeg rajha” Narodnog pozorišta u Gračanici.

Gradonačelnik Tihomir Petković izrazio je zadovoljstvo što će Užice još jedne godine biti domaćin najboljim predstavama iz regiona i što će ugostiti renomirane umetnike:   “Prepuna sala Pozorišta u vremenu Festivala je nešto što sve nas koji učestvujemo u realizaciji ove manifestacije obavezuje. Grad Užice je ove godine izdvojio četiri miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja tri miliona. To što kao grad izdvajamo za kulturu procentualno više od proseka u Srbiji, što imamo više značajnih manifestacija, daje nam za pravo da se nazovemo gradom kulture. I sigurno niko od Užičana ne želi da dovede u pitanje taj epitet. U budućnosti ćemo činiti sve da iznos novčanih sredstava povećamo jer smo svesni da je to način da sačuvamo izgled festivala i da ga još poboljšamo. Drago nam je što će se umetnici sa prostora nekadašnje Jugoslavije i najbolji teatri predstaviti užičkoj publici koja će biti privilegovana i ove godine da vidi najbolje pozorišne produkcije iz regiona.”

Selektor Festivala, Bojan Munjin je govorio o predstavama koje će biti na 23. JPF-u, ali i obrazložio ovogodišnji slogan:

“Za ovogodišnji festival izabrali smo rečenicu Branislava Nušića “Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu”, jer njena glavna misao, da je pozorište ogledalo života, kao i da taj tragičan, tužan i smešan život, često liči na pozorište – ta se misao kao nevidljiva nit provlači kroz mnoge od izabranih predstava.” – rekao je Munjin i naglasio da užički pozorišni festival “treba da bude arena dobrog teatra, u kojoj će se nadmetati vrhunska gluma i valjana režija, zajedno sa majstorima pera pozorišnih komaa i svim rugima koji stvaraju magiju pozorišne umetnosti.”

Direktor Pozorišta Zoran Stamatović i umetnički direktor Nemanja Ranković predstavili su program Festivala i pozvali sve Užičane da, pod povoljnijim uslovima, obezbede svoje karte u pretprodaji.