За програм "Удружимо се" десет милиона динара, јавни позив отворен до 30. јуна
25/05/2021

За програм “Удружимо се” десет милиона динара, јавни позив отворен до 30. јуна

Волонтерским радом мештана и новцем опредељеним кроз Програм ужичког локалног партнерства “Удружимо се” у потпуности је реконструисано и опремљено дечије игралиште у Горјанима, месној заједници која броји око 650 људи и где је велики број деце. По речима Борислава Шмакића то би сигурно било много теже урадити у сопственој режији мештана.

“Захвалио би се Граду што нам је дао прилику да урадимо пројекат као мештани овог села, да реновирамо игралиште за децу. У плану је и да средимо простор око игралишта.”

Шансу да добију овакво дечије или спортско игралиште или уреде неки други простор имаће и ове године сви грађани Ужица, било да живе у центру града или неком од наших села. Данас је расписан нови јавни позив за програм “Удружимо се”, а Град је за ту намену определио средства у износу од 10 милиона динара. Миодраг Петковић члан Градског већа за финансије позвао је суграђане да се пријаве са што већим бројем пројеката.

“Позвао би све суграђане да поднесу нове иницијативе, јавни позив ће трајати до 30. јуна, при чему ће око техничких ствари имати помоћ градских служби. Максималан износ средства по пројекту је до милион динара, а обавеза наших суграђана је волонтерски рад у висини до 10% укупне вредности пројеката. Прошле године смо радили на 18 локација уређење јавних површина као што су дечија и спортска игралишта, стазе за шетање, места за одмор суграђана.

Од септембра улазимо у нови пројектни циклус програма Реформа пореза на имовину где очекујемо и додатна средства и надамо да ћемо у наредне 2 године имати подршку за пројекат Удружимо се.”

“Од почетка реализације до данас кроз Ужички програм локалног партнерства урађено 30 пројеката. Међу њима су игралишта у Романијској улици, код Градског стадиона, Златиборској улици”, подсећа Петковић.

“Имали смо неколико спортских игралишта: у Горјанима, ограђивање спортских терена у Врелима и Турици, урађено је неколико стаза и места за одмор, шеталиште у Вишеслава Бугариновића. Сређиван је и парк Доварје по жељи људи из Улице Ристе Тешића, затим садржаји у Гостиници на Јовановој води, постављене су справе у Лужничкој долини поред основне школе, кренули смо са израдом парка посвећеног Пауну Петронијевићу у Рибашевини. Урађена је и заштитна ограда у Ратарској и у Улици Светозара Марковића која значајно олакшава живот становника у овим улицама.”

За успешност програма Град је више пута награђиван, а 20 општина у Србији је кренуло да ради управо по нашем моделу.