Витешки дан на Старом граду
11/10/2021

Витешки дан на Старом граду

У  организацији Српског витешког друштва Стари град Ужице, а у оквиру обележавања Дана града, на Старом граду уприличена је манифестација “Витешки дан”. Поред ужичког, учешће су узела и удружења из Краљева и Београда.

По речима Вука Живановића из “Српског витешког друштва Стари Град Ужице” намера је била да се управо на ужичкој тврђави прикаже средњевековно оружје и опрема.

“Нас је окупила љубав према историји и том добу а жеља нам је да и нашим суграђанима покажемо како и са чим се тада ратовало. Наше удружење је основано недавно, не броји много чланова, али али се надамо да ће нам се придружити већи број људи , који поштују историју, витешку част и желе да сазнају више о средњевековном добу”.

Иван Лазић председник Свебор Савеза Србије истиче да удружења широм Србије која припадају Свебору  у својим радионицама израђују опрему, почевши од X, XI века па све до XV века.

“Ми смо данас овде донели део наше опреме и урадићемо један витешки приказ. Ипак, оно што треба нагласити је да је појам витеза веома широк појам, јер не подразумева само човека са оклопом шлемом и мачем. Витез је пре свега једна морална особина, то је нешто што он носи изнутра без обзира да ли он има оклоп и оружје, да ли је одевен богато или оскудно. Витезови су данас у свим областима почевши од књижевности, уметности, спорта, у свим областима их има само их треба пронаћи, препознати”.

Михаило Митровић витез из Краљева објашњава да је од малена волео приче о витештву и да је једва дочекао да се оформи Удружење у коме је данас веома активан.

“Форма ношења оклопа тешког око 35 килограма је доста захтевна,  нарочито када је напољу вруће, дуплира се температура, али ко воли тај не зна за тежину. У тренутку кад се затвори визир и када имам 5мм вида скроз се искључим из овог света, отпутујем у XV век и замислим да сам у некој борби, магичан је осећај вратити се кроз време”.

Сви учесници Витешког дана надају се да ће се епидемиолошка ситуација поправити, како би у наредном периоду  својим учешћем на манифестацијама широм Србије, што већем броју грађана, осим оружја и опреме приказали и вредности које витештво са собом носи.