VI Међународни фестивал природе и културног наслеђа "Жестивал" од 22. до 30. августа
20/08/2021

VI Међународни фестивал природе и културног наслеђа “Жестивал” од 22. до 30. августа

VI Међународни фестивал природе и културног наслеђа “Жестивал” биће отворен у недељу 22. августа. И ове године кроз разноврсне садржаје током осам дана фестивал ће објединити традицију, културно наслеђе и природу.

Уз позив Ужичанима, али и свим грађанима из окружења да присуствују отварању, али и свим другим садржајима градоначелница Ужица др Јелена раковић Радивојевић истакла је да ових дана заиста можемо бити поносни, јер из нашег града одлазе најлепше слике.

“Пузијада, концерти на Градском тргу, Фестивал Лицидерско срце обрадовали су Ужичане свих генерација, нарочито после тешке претходне године у којој није било могуће организовати ниједну од манифестација. Зато је и данас посебно задовољство најавити још један догађај по коме смо већ постали препознатљиви. “Жестивал” ће у наредним данима оживети у потпуности дух културног наслеђа, природе и традиције. Наши природни ресурси, туристички потенцијали, културно – историјско наслеђе и традиција овог краја биће доступни пре свега Ужичанима, а онда и свим посетиоцима и туристима кроз бројне активности и догађаје на омиљеном месту окупљања – Градском тргу.

То је оно што желимо, да Ужице у будућности буде град фестивала, манифестација и догађаја прилагођених свим генерацијама, својим грађанима али и што већем броју посетилаца из земље и иностранства. Уз богато културно историјско наслеђе и туристичке потенцијале које имамо и оне у које улажемо не сумњамо у успех. Стари Град, Хидроцентрала, клисура реке Ђетиње, Музеј на отвореном у Стапарској бањи и најављена градња новог моста на Ђетињи отвориће нам врата за даљи развој туризма, а већ традиционалне манифестације додатно ће обогатити туристичку понуду”, додала је градоначелница.

Како истиче Бранислав Митровић председник организационог одбора “Жестивала”, који организују град Ужице, Регионална привредна комора, Регионална развојна агенција Златибор, Пољоприврена саветодавна стручна служба Ужице, Туристичке организације и Пословни клуб западна Србија, доживео је одређени концепцијски искорак.

“Ове године посебан акценат и фокус стављамо на културно наслеђе, али не заборављамо оно од чега смо кренули, а то је промоција аутентичних и традиционалних производа из нашег краја. Желимо да подржимо и подстакнемо наше локалне произвођаче који справљају аутентичне традиционалне производе, на један старински начин, али оплемењене и обогаћене новим садржајем, амбалажом и маркетингом. Сваке године наши локални прозвођачи и воћних ракија, џемова и сирева, народних ношњи, сувенира су све бољи и бољи у томе и имају све боље и веће тржиште. Други сегмент тог пословног догађаја, који јесте “Жестивал”, је чињеница да ми од њега очекујемо да повеже наше локалне произвођаче са трговинским центрима, хотелијерима, ресторанима. Такође и природа јесте посебан сегмент на који желимо да укажемо и један цео дан смо посветили томе.”

За дан посвећен природи задужена је Регионална развојна агенција Златибор а по речима Мирослава Ивановића осмишљен је занимљив целодневни садржај под називом “Повратак природи” који ће бити реализован 28. августа.

“Активности су подељене на три локације у клисури реке Ђетиње и то Градска плажа, Велика брана и Стапарска бања. Да би потенцијални учесници имали довољно времена да учествују активности су подељене у преподневне и послеподневне.  Добили смо дозволу да отворимо Хидроцентралу за туристичке посете и ова посета ће бити стручно вођена од кустоса Народног музеја и за све заинтересоване биће бесплатна. Вожња кајаком, планинарење, пењање на природној стени, вожња зип лајном, вожња бицикала и неолит за децу уз обезеђено осигурање и освежење, довољан су разлог да овај дан окупи велики број учесника.”

“Жестивал” отвара етно група “Траг” концертом на Градском тргу, након чега су и у наредним данима планирани бројни садржаји. Трибине, изложбе, панел дискусије, пословни сусрети, изложбено – сајамски дан, незаобилазно Боемско вече и једина оригинална, највећа на свету, лепиња са све…