Ужички основци одушевљени боравком у Сочију
26/06/2019

Ужички основци одушевљени боравком у Сочију

Седморо ужичких основаца боравило је у руском граду Сочију у оквиру размене ученика. Они и њихови професори били су данас гости градоначелника Тихомира Петковића који је са њима разговарао о имепресијама које они носе са свог боравка у овом великом руском туристичком центру и олимпијском граду.

Петковић је подсетио да је све започело у мају, када је у Ужицу боравио градоначелник Сочија и када се ова идеја јавила:

“Посетом Анатолија Николаевича Пахомова, градоначелника Сочија, у мају је започела сарадња наша два града, а ова посета и боравак ужичких ученика у оквиру размене је леп наставак те сарадње. Пријатно сам изненађен брзином којом су представници града Сочија реаговали и организовали ову посету. Драго ми је што је међу тридесеторо ученика из Србије, било и седморо из Ужица, што су имали прилике да виде пуно тога лепог и корисног и што сам из разговора са њима сазнао, да су били изузетно топло и срдачно примљени.”

Директорка ОШ “Стари град” Станимирка Смиљанић-Раонић је потписивање уговора о сарадњи са Школом број 75 из Сочија навела као основу за  будућу сарадњу и њено проширење:

” Све то је резултат лепог искуства које су наши ученици донели са боравка у овом руском граду и у конктактима које су имали са ученицима и професорима Школе 75. Уговором су створени услови да се интезивирају односи и сарадња, пре свега у образовној области, али и да се створе предуслови за размену општих искустава и знања.”

Говорећи о утисцима која носе из Сочија, ужички ученици су нагласили да су, поред лепог дочека, упознавања са градом и његовим образовним институцијама, знаменитостима и туристичким атракцијама, стекли и нова пријатељства која из дана у дан одржавају. Жеља им је да у наредним месецима руски ученици буду њихови гости и да се ова дружења наставе.