Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce"
15/03/2017

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“

Licidersko srce je manifestacija po kojoj Užice postaje prepoznatljivo širom sveta zahvaljujući sve većem odzivu folkornih društava sa drugih kontinenata.

Festival je svojevrsna promocija folklornog nasleđa različitih podneblja, razmena iskustava i prilika da se mladi ljudi u ovih nekoliko festivalskih dana druže i steknu nove prijatelje. Za naš grad ovo je prilika da pokaže svoju tradicionalnu gostoljubivost i goste upozna sa kulturno-istorijskim nasleđem kao i sa našim turističkim potencijalima.

Tradicionalni sadržaj festivala je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući, jer svi naši učesnici donose orginalne kostime svoje zemlje što budi veliku pažnju i interesovanje građana Užica.

Učesnici festivala tokom petodnevnog boravka u Užicu, mogu da upoznaju najatraktivnije turističke destinacije ovog kraja. U tom cilju održava se i grnčarska radionica u selu Zlakusa, gde deca pokušavaju sama da naprave neki predmet od gline, nakon što im se pruže neophodne instrukcije. Svake godine od radova načinjenih prethodne godine pravi se izložba radova učesnika festivala.

Ovaj festival je jedna svojevrsna spona između kulture i turizma.

Festival folklora je humanitarnog karaktera i sav prihod od prodaje liciderskih srca na štandovima, postavljenim na lokacijama gde se festival održava, ide za lečenje dece.

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ svojom mladošću, lepotom i šarmom, privukao je veliku pažnju, osvojio mnoga srca i primerom pokazao kako možemo da napravimo bolje, lepše i humanije mesto za život, da menjajući uslove menjamo i sebe i svoju decu – na bolje.

Vreme održavanja: avgust