IX Међународни дечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
02/08/2017

IX Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце” од 14. до 18. августа

IX Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце” одржаће се од 14. до 18. августа. На овогодишњем фестивалу очекује се преко 1000 учесника (27 ансамбала) са 3 континента из 10 земаља (Пољске, Турске, Бугарске, Грчке, Кине, Обале Слоноваче, Македоније, Румуније, ВИХ-Републике Српске и Србије).

Ове године ће се по први пут, у оквиру фестивала одржати Продајни сајам предузетништва, занатства и културе “EXPOUŽICE” са међународним учешћем. Сајам “EXPOUŽICE” организује Удружење грађана “Ера” у сарадњи са Градом Ужицем под покровитељством Међународног економског форума “ПЕРСПЕКТИВА” уз учешће привредне коморе и бројних привредних субјеката из региона.

Лицидерско срце је манифестација по којој Ужице постаје препознатљиво не само у региону, земљи већ и шире, захваљујући све већем одзиву фолкорних друштава из целог света.

Фестивал је својеврсна промоција фолклорног наслеђа различитих поднебља, размена искустава и прилика да се млади људи у ових неколико фестивалских дана друже и стекну нови пријатељи. За наш град ово је прилика да покаже своју традиционалну гостољубивост и госте упозна са културно-историјским наслеђем као и са нашим туристичким потенцијалима.

Tрадиционални садржај фестивала је изложба народних ношњи земаља учесница у Јокановића кући, у Ужицу, јер сви наши учесници доносе оргиналне костиме своје земље, и то буди велику пажњу и интересовање грађана Ужица, који препознају добар фолклор и разумеју се у оргиналну народну ношњу.

Програмски садржаји на IX Међународном дечијем фестивалу фолклора “Лицидерско срце” су поред уобичајених (церемонија свечаног отварања и затварања фестивала, дефилеи и анимације публике, фестивалски концерти, фолклорне играонице) допуњени пратећим програмима:

  • Сајам “EXPOUŽICE” (14-16. августа на Градском тргу)
  • Изложба народних ношњи земаља учесника
  • Хуманитарна акција “Лицидерско срце – деци”
  • Семинар “Деца чувари традиције”
  • Упознавање старих заната – грнчарска радионица
  • Посете културно-историјским споменицима и туристичким дестинацијама
  • Културни и забавни садржаји за учеснике фестивала (“Ерски сафари”, Зумба журка, Вече оркестара)

Овај фестивал је једна својеврсна спона између, напред наведених културе и туризма.

Фестивал фолклора је хуманитарног карактера и сав приход од продаје лицидерских срца на штандовима, постављеним на локацијама где се фестивал одржава, иде за лечење деце.

Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ својом младошћу, лепотом и шармом, привукао је велику пажњу, освојио многа срца и примером показао како можемо да направимо боље, лепше и хуманије место за живот, да мењајући услове мењамо и себе и своју децу – на боље.