Užice spremno za 50. Srbija reli
22/09/2017

Užice spremno za 50. Srbija reli

Užice spremno dočekuje 50. Srbija reli, i sa organizacijske, ali i od strane takmičara koji su već počeli da pristižu, a 21. septembar, dan uoči ceremonijalnog starta na Trgu partizana, veliki deo njih iskoristio je za upoznavanje staza, pa su organizovana po dva prolaza brzincima. Dodatne informacije za publiku koja se već odavno „zagreva“ u užičkom kraju date su i na konferenciji održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće Užice.

Branislav Pijević je, u ime organizatora, AMSS i Sportskog i auto karting saveza Srbije, uz zahvalnost na susretljivosti Gradu Užicu, Policijskoj upravi Užice, kao i firmi „Niskogradnja“ koja je ovih dana radila na popunjavanju udaranih rupa na stazama, rekao „da je jubilej, sam po sebi vredan pažnje jer samo održavanje autosportske tradicije već pola veka znači da u nama živi duh sporta i duh takmičenja, a da Srbija, makar po interesovanju za ovakve manifestacije ne zaostaje iza svojih suseda sa kojima su nekada zajedno vožene trase JU relija“.

Najavivši događanja narednih dana, Pijević je podsetio da je ceremonijalni start u petak 22. septembra u 20:01 časova na Trgu partizana, ali da će svi takmičari već u 18 časova biti u centru grada, tako da i građani, druženjem sa vozačima, mogu malo bolje da upoznaju draži relija. Narednog dana, 23. septembra, prvi startuje SS Lokva u 09:39 časova, da bi potom usledili SS Duboko u 10:07, potom Lokva 2 u 11:45, Duboko 2 u 12:13, i na kraju Golden 1 i Golden 2 u 14:41, odnosno u 16:54.

U nedelju 24. septembra voze se specijalni ispiti Duboko u 9:49 i 12:30 i Golden u 10:22 i 13:03. Ukupna dužina itinerera je 368,36 km, a 11 specijalnih ispita vozi se na 184,72km. Gradski brzinac planiran u čast jubileja, na žalost, nije mogao biti realizovan iz tehničko bezbedonosnih razloga, budući da su u Užicu u toku radovi na izgradnji kružnog toka u užem centru grada, pa je i redovan saobraćaj otežan. Za učešće na reliju prijavilo se 38 takmičara, a među njima su i bugarski, turski i slovenački vozači, ukupno 15 stranih posada.

Doajen relija, Vladica Rabrenović, podsetio je da „ovaj reli vozi od 1997.“, što znači i da je njegova karijera obeležena i tradicijom JU, odnosno Srbija relija. Iako poznaje staze, Rabrenović i njegov dugogodišnji suvozač Piter Henel, ponovo su obišli, kako je rekao „već poznate staze, a plasman, za koji očekujemo da će biti dobar, biće neizvestan jer dolaze Turci sa dobrim autima“, pa je njegov stimulans u ovom reliju i „borba znanjem“.

Njegov suvozač, Henel, takođe deli optimizam vođe posade s obzirom da već dobro poznaje brzince, i istakao je da to nije razlog da se ove godine ne potrude da budu brži, i u odnosu na prethodne godine, i u odnosu na konkurente.

Dejan Krčevinac, u ulozi domaćina, ove godine nastupa za Užice Reli Tim, i  tokom sezone nije imao sreće da osvoji jedan od pehara, ali mu Srbija reli pruža priliku za novi test i sebe kao vozača i auta koji je već spreman.

Parkište je ,ove godine pomereno, pa je umesto uobičajenog prostora u AMSS, locirano na staroj teretnoj železničkoj stanici, gde se već uveliko pripremaju vozila za predstojeću trku.

Organizator je, uz poziv publici da izađe da podrži reliste, skrenuo pažnju da se moraju poštovati mere bezbedosti i upustva redara i ljudi iz organizacije, u interesu i održavanja takmičenja, i bezbednosti učesnika i svakog od gledalaca lično.