Ужице приступило Споразуму о међуопштинској сарадњи градова и општина у сливу Западне Мораве
07/06/2021

Ужице приступило Споразуму о међуопштинској сарадњи градова и општина у сливу Западне Мораве

Како би обезбедили адекватну превенцију и били спремни да ефикасно реагују у случају катастрофа 18 градова и општина из слива Западне Мораве, који је посебно изложен ризику од поплава, земљотреса и клизишта, потписало је данас Споразум о међуопштинској сарадњи. У име Града Ужица споразум је потписала градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.


Овим споразумом јединице локалне сампоуправе формирале су и заједничку службу за послове цивилне заштите, која ће координирати мерама превенције и системом раног упозоравања и реаговања на територији целог слива, на којој живи 800 хиљада грађана. Седиште заједничке службе за послове цивилне заштите биће у Крушевцу у оквиру локалне самоуправе, а њен рад ће финансирати све општине у сливу Западне Мораве.

“Ово је један пример добре праксе како локалне самоуправе односно општине и градови треба да сарађују и не само у ванредним ситуацијама већ и у свим осталим областима које су везане за њихово деловање. Приступање споразуму је добровољно и уколико било која локална самоуправа у неком тренутку процени да не жели више да буде његов део може иступити. Ребалансом буџета за ову намену биће издвојено око 1,5 милиона динара за ову годину, које смо дужни да кроз месечне рате усмеравамо ка јединственој централизованој институцији, а конкртетан план активности биће направљен у наредних неколико месеци,” истакла је после потписивања Споразума о међуопштинској сарадњи градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Потписивање Споразума о међуопштинској сарадњи и формирање заједничке службе за послове цивилне заштите подржали су Делегација Европске уније у Србији, Министарство унутрашњих послова, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за европске интеграције, Канцеларија за управљање јавним улагањима и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.

Након свечаног потписивања Споразума о међуопштинској сарадњи , одржана је заједничка вежба јединица цивилне заштите слива Западне Мораве и Горске службе спашавања. У оквиру пројекта “ЕУ за Србију отпорну на катастрофе, коју спроводи УНДП, предвиђена је набавка опреме и возила за јединице цивилне заштите и ГСС, опремање тренинг центра и одржавање обука. Укупна вредност ове донације ЕУ је 1,2 милиона евра.

Захваљујући подршци Европске уније јединицама цивилне заштите је за ангажовање у ванредним ситауцијама већ обезбеђено 900 комплета униформи и 600 метара трослојних мобилних брана за одбрану од поплава укупне вредности око 550 хиљада евра.

Почетком следеће године УНДП ће започети изградњу и опремање Тренинг центра за обуку јединица цивилне заштите опште намене, који ће се налазити у сливу Западне Мораве на Рудном. За ову сврху Европска унија обезбедила је 600 хиљада евра.

Горска служба спашавања такође је од ЕУ добила нова возила, униформе и опрему која ће спасиоцима омогућити да буду ефикасни и на тешко приступачним теренима. За ГСС обезбеђена су 2 теренска возила, минибус са девет седишта, моторне санке, као и телекомуникациона опрема, носила,сигурносна опрема за пењање и спасилачке униформе. Ова донација ЕУ вредна је око 200 хиљада евра. У другој половини ове године биће одржане и специјализоване обуке за припаднике Горске службе спашавања у складу са европским стандардима.