Ужице обележило Дан града
10/10/2017

Ужице обележило Дан града

Свечаном академијом у ужичком Народном позоришту обележен је Дан града Ужица и сећање на 09. октобар 1329. године када је у дубровачким списима име града на Ђетињи први пут поменуто.

Председник скупштине Града Ужица Бранислав Митровић отворио је Свечану седницу речима: “Ужице у периодима успона и падова у периодима тешких разарања и интезивног развоја, опстаје на раскрници важних саобраћајница, путева на којима се мешају, укрштају и мимоилазе културе и идеологије. При том, Ужице је увек у центру војних, културних и осталих дешавања и утицаја. За наше пријатеље Ужице је увек на пола пута, а за оне које у Ужицу живе, Ужице је циљ и крај сваког пута”.

“На темељима најбоље традиције и поштовања вредности које су генерације пре нас стварале, Ужице данас тражи свој пут и своју шансу за даљи развој и напредак. Без обзира на суочавања са озбиљним изазовима и искушењима, стремимо реализацији пројеката који ће учинити да наше Ужице добије обрисе модерног европског града и у највећој мери одредити смернице будућег развоја читавог нашег краја” истакао је на Свечаној седници градоначелник Ужице Тихомир Петковић.

На свечаности су уручене награде и признања заслужним грађанима и удружењима за заслуге и дела која доприносе развоју Ужица. Повељу града Ужица су добили фудбалски тренер Радомир Антић, др специјалиста интерне медицине Милорад Мирковић, академски сликар Радомир Верговић и генерални директор Ваљаонице бакра Севојно Милија Божовић.

Плакете за резултате остварене у остварене у дужем временском периоду су уручене новинару Радовану Поповићу, синдикалном активиста Петрашину Друловићу, власнику пекаре Шуљага Драгану Лазићу, уметнику Велимиру Тошанићу и параатлетичару Милошу Зарићу и КУД- у Севојно.

Награде града, за изузетне резултате у раду, додељене су пољопривреднику Милошу Ђерићу, секретару Удружења инвалида церебралне и дечје парализе Ужице Предрагу Бакићу, гимназијалцу Андреју Ковачевићу, писцу Драгану Р. Филиповићу, новинарки Јелени Божовић, наставници физике у Првој основној школи Краљ Петар II Весни Димитријевић и саветовалишту за жене оболеле од рака дојке Јефимија. У име награђених присутнима се обратио фудбалски тренер Радомир Антић:

Награду и медаљу специјално урађену за њу добила је и председница кинеске Јихаи групације Линда Вонг, која је донирала 340.000 евра за завршетак радова и опремање вртића на Пори.

Гост на Свечаној академији био је и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, који је навео да је Влада Републике Србије издвојила више 10 милиона евра за различите пројекте у Ужицу: Реконструкција фабрике воде “Петар Антонијевић”, Дечјег одмаралишта на Златибору, за изградњу и опремање Прекршајног и Привредног суда као и студенског дома у Крчагову.

Свечаност је завршена мини концертом Оливере Катарине, једне од светски познатих уметница која има ужичко порекло.