Ужице обележава Дан пешачења
11/09/2019

Ужице обележава Дан пешачења

Ужице ће у суботу, 14. септембра, “Дан пешачења 2019” обележити шетњом стазом дугом 7 километара, која повезује Стари град, Градску плажу, Забучје и Велики парк. Покровитељи републичке акције су Планинарски савез Србије, Министарство омладине и спорта и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док су у Ужицу то Град Ужице и Планинарско друштво Рујно.

„Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика.“ – рекла је Дуња Ђенић, члан Градског већа: „Оваке акције имају значај са здравственог аспекта, јер се кроз њих подстиче рекреативно-спортски живот. Град Ужице подржава ову акцију четврту годину заредом, захваљујући нашим планинарским друштвима који успевају да такве манифестације организују. Ове године у сарадњи са Планинарским друштвом Рујно, Град је издвојио око 100 хиљада динара за мапирање једне нове стазе и овим путем бих позвала све наше суграђане да нам се придруже у што већем броју, да заједно прођемо том стазом.”

Иван Обућина, Планинарски водич и секретар Планинарског друштва Рујно, захвалио се Граду што је издвојио средства за једну овакву акцију и подржао мапирање једне нове стазе која за циљ има да повеже Стари град и Забучје.

“Новитет ове стазе је што пешачки повезујемо плажу, Стари град и велико Забучје. Реч је о стази која је предвиђена за средње рекреативце, стаза је сигурна и лепо трасирана и постављена су ужад ради лакшег кретања грађана и деце”, истакао је Обућина.

“Акција креће у 8,30 часова испред некадашњег хотела Турист на Градској плажи, са 410 метара надморске висине, после тога се пењемо на стари Железнички мост, пролазимо први тунел и затим новом маркираном стазом пењемо се на Стари град на надморску висину од 490 метара. Након тога силазимо са Старог града до хидроцентрале и настављамо пут прелазећи први тунел који се налази на старој Ћириној прузи, затим тунел који води ка Златибору и излазимо на видиковац са кога се пружа поглед на Кањон реке Ђетиње, Ђурића орлове. Настављамо даље гребеном и долазимо на нови видиковац према граду Ужицу – Орловац где је највиши врх 732 метра. Ту је крај нове маркиране стазе дужине 4 километра. После тога силазимо у Велики парк, још 3 километра, исто тако маркираном, чистом, лакшом стазом” – објаснио је лиценцирани планинарски водич Иван Обућина.

Позивамо све грађане, свих старосних структура да се придруже овој акцији под називом Дан пешачења у Србији “Србија хода”.