Užice Harbinu, Harbin Užicu
26/03/2020

Užice Harbinu, Harbin Užicu

Pre mesec ipo dana Grad Užice se odazavao pozivu za pomoć svog bratskog grada Harbina u borbi sa korona virusom, poslavši u Kinu 20 hiljada zaštitnih maski, najboljih koje su u tom trenutku bile na tržištu u našoj zemlji. Grad Harbin i kineski narod to nije zaboravio i vrlo brzo su se ponudili da pomognu, kako Republici Srbiji, tako i gradu Užicu.

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević istakao je da je užički bratski grad Harbin ponudio svu raspoloživu pomoć gradu Užicu, u potrebnoj medicinskoj i zaštitnoj opremi.

„To je jedan veoma lep gest koji je posledica čeličnog prijateljstva Narodne Republike Kine i Republike Srbije i slobodno možemo reći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga“ – rekao je Stanisavljević.

„Uputili smo ih na Ambasadu Republike Kine u Beogradu da vidimo na koji način mogu da se dostava sredstva iz razloga što postoje problemi sa transportom. U narednih nekoliko dana ćemo videti šta nam je najpotrebnije od medicinske, kao i zaštitne opreme.“

Novembar 2018. – gradonačelnik Užica Tihomir Petković i gradonačelnik kineskog grada Harbina Sun DŽ na potpisivanju Sporazuma o bratimljenju

Podsetimo da su 2018. godine gradonačelnik Užica Tihomir Petković i gradonačelnik kineskog grada Harbina Sun DŽ potpisali Sporazum o bratimljenju, a u znak prijateljstva u naselju Pora ozvaničena je Harbinska ulica i otvoren Park prijateljstva. Tom prilikom delegacija Harbina je iskazala nameru da ovaj park opremi neophodnim mobilijarom i dodatnim sadržajima, kao i da finansira renoviranje košarkaškog i fudbalskog igrališta koja se nalaze u sklopu parka, sve u funkciji sportskih aktivnosti, pre svega najmlađeg stanovništva ovog dela grada. To što su obećali nedavno su i ispunili. Tako sada na Pori imamo u Parku prijateljstva sprave za vežbanje, nedaleko je i rekonstruisani sportski kompleks.

Novembar 2019. – Gradonačelnik Užica Tihomir Petković i predsednik Gradskog narodnog kongresa Harbina Džao Ming na otvaranju rekonstruisanog sportskog kompleksa na Pori

Do bratimljenja Užica i Harbina došlo je na inicijativu Linde Vong, predsednice Jihai grupe koja je pre tri godine donirala sredstva za izgradnju vrtića na Pori, kao i Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije.