Ужице добија јединствено управно место
27/05/2020

Ужице добија јединствено управно место

Град Ужице тренутно реализује три пројекта у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу. Један од њих је изградња јединственог управног места при Градској управи на којем ће грађани Ужица убудуће моћи да на једном месту добију све потребне информације и заврше све послове које се тичу Градске управе Града Ужица.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић у друштву министра Бранка Ружића обишао је данас радове у Градској кући и том приликом навео да је вредност овог пројекта око 8 милиона динара, и да очекује да ће радови на овом јединственом, модерном простору који се ради по угледу на неке друге градове у Србији, али и општине и градове у Европи, бити готови до средине јула.

Министар Бранко Ружић је овом приликом рекао да је циљ да јавна управа буде бржа, ефикаснија и боља за наше грађане, подсетивши на то да је за три године у Фонду за јединствено управно место обезбеђено 127 милиона динара, како би се помогло локалним самоуправама да уреде једно место за пружање услуга грађанима.

Ружић је изразио задовољство тиме што ће грађани сада имати једно место на којем ће завршавати послове које имају са управом и неће морати да обилазе неколико различитих институција:

“Циљ је да грађани не обилазе различите институције на различитим местима и да на тај начин троше своје време и новац”, истакао је министар, изразивши уверење да ће ново Јединствено управно место олакшати рад запосленима, а грађанима донети веће задовољство у пословима са управом.

Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је овај пројекат 2018. године, када је са 52 милиона динара као пилот пројекат подржано осам локалних самоуправа у отварању јединственог управног места.

Будући изглед јединственог управног места у Градској управи

Други пројекат који се реализује у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу јесте уређење партера испред Народног музеја: “Радови су у току и биће готови за 20 дана. Њихова вредност је око 9 милиона динара, једну трећину добијамо од Министарства, осталих 6 милиона финансира Град Ужице. Ужичани већ могу да виде да смо добили један отворен, нов, леп простор, а ускоро ће бити готов и постамент на коме ће бити постављен тенк из Другог светског рата. Направљена је нова стаза према споменику Јосипу Брозу Титу, нове камене клупе, замењене подне плоче”- навео је градоначелник.

Министар Ружић је навео да је партерно уређење испред Народног музеја важан и симболички јер се ради о музеју који покрива читав Златиборски округ, представља културну баштину и има преко 60 хиљада експоната: “Има историјску вредност и важно је да направимо ту амбијенталну целину да може да послужи као туристички потенцијал за развој туризма у Ужицу.”

“Трећи пројекат односи се на пројекат „Удружимо се“ за који смо добили награду од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу као најуспешнија локална самоуправу у области транспарентности односно учешћа јавности у раду локалне самоуправе” – рекао је градоначелник подсетивши да је за Ужички програм локалног партнерства Град у буџету издвојио 10 милиона динара и да је за исти пројекат добијен додатни новац од Швајцарске Владе.

Градоначелник је подсетио да је Град Ужице прошле године захваљујући Министарству за државну управу и локалну самоуправу завршио  реконструкцију старе школе Алекса Дејовић у Севојну. Та реконструкција била је вредна 18,5 милиона динара од којих је 8,5 милиона финансирано од стране Министарства.