Ужице богатије за још један уметнички центар
28/07/2017

Ужице богатије за још један уметнички центар

Ове године Ужице је постало богатије за још један уметнички центар. У простору некадашње касарне у Крчагову Удружење визуелних уметника Ужица основало је галерију Рефлектор. Група младих уметника коју предводи сликар Александар Димитријевић већ месецима ради на реконструкцији и привођењу простора намени.

Спремност Града да уступи девастиран простор групи младих ентузијаста већ има позитивне резултате, одржане су две изложбе, велики део радова на реконструкцији је завршен, а уметници и публика су добили нови центар окупљања.

“Градско руководство је препознало идеју Удружења као изузетно квалитетну и на овај корак смо се одлучили из разлога што тиме решавамо и потребе уметника али и спречавамо даље пропадање зграде касарне. Зграда је, осим што је била изложена зубу времена, протеклих година била на мети вандала, који су проваљивали у њу, ломили све што нађу, скидали радијаторе, чупали каблове, разбијали прозоре и врата…На овај начин ће зграда бити оплемењена, коришћена и заштићена од обесника. Град овим потезом није одустао од раније намере да тај објекат буде део будућег ужичког универзитета, решења о коришћењу су привремена, а ту је и спрат о чијој намени тек треба да се одлучи.

Уметници сопственим снагама уређују унутрашњост зграде, па све што уложе Град им рачуна као компезацију за кирију која је скромна. У наредном периоду Град планира да уреди парк испред зграде бивше касарне а обзиром да зграда још увек није под заштитом државе и да је у току процедура да се заштити, за евентуалне радове на санацији оронуле фасаде треба обезбедити сагласност стручњака. У том правцу, знатно нам отежава посао и чињеница да војска при одласку из касарне није оставила никакву грађевинску документацију о објекту и инсталацијама, па сада једна чланица Удружења визуелних уметника, архитекта по струци, ради на изради те документације која је основа за даље активности везане за саму зграду” – рекао је члан Градског већа за друштвене делатности Петар Благојевић.

Од првог дана уметници су се суочили са озбиљним изазовима, зграда је била запуштена, водоводне, канализационе и електричне инсталације су пропале, прокишњавао је кров, влага дизала паркете, све је изгледало немогуће. За сређивање простора које изводе сами уметници удружење је брзо успело да добије подршку локалних предузетника и корак по корак радило на оспособљавању простора. У овој акцији свако је помогао онако како може, неко је поклонио производ, неко рад, неко своје услуге.

Уговором са Градом, Удружење је узело у закуп простор у старој касарни на пет година. У  наредних месец дана очекује се прикључак воде који је предуслов за решавање проблема са канализацијом. Остало је још отворено и питање грејања током зимског периода, након чега би највећи инфраструктурни изазови били превазиђени.

“Удружење визуелних уметника Ужице броји преко четрдесет чланова, велика  већина њих живи и ствара у Ужицу. Обзиром на велики број младих уметника који немају простор за рад у граду, а исто тако и чињеницу да се неки од њих чак нису ни познавали, родила се идеја да се оснује удружење које ће сабрати сав тај креативни потенцијал, енергију која постоји а која се мимоилази на улици у свакодневном животу. Галерија Рефлектор коју је Удружење основало је прва ванинституционална кустоско-уметничка иницијатива у Ужицу, која кроз активно учешће уметника и кустоса, нуди нов концепт деловања и успостављања сарадње са локалном заједницом. Један од приоритета галерије је креирање чврсте везе између уметничке сцене и најразличитијих друштвених група” – речи су Александра Димитријевића председника Удружења визуелних уметника Ужице.

Прилику да се први представи у галерији имао је фотограф Драган Петровић, који је некада у истој касарни служио војску. Фотографски концепт којим се представио никада до сада није био приказиван па је публика имала премијеру. У време Драганове изложбе галерија није имала електричну енергију, али уметнике то није спречило да релизују овај важан пројекат. Прво светло је засијало тек на другој изложби која се остварила кроз сарадњу са немачком уметницом и кустоскињом Анук Миладиновић. На групној изложби  Borderland esc, публика је била у прилици да се упозна са радом уметника из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Холандије, Црне Горе и Србије. Цео пројекат био је подељен у два простора Градској галерији и галерији Рефлектор.

Прво свечано отварање простора за јавност са изложбом под називом „Доба обнове“, публика ће имати прилику да посети у понедељак 31. јула у 20 часова. На изложби ће бити представљено преко двадесет уметника из Ужица, Србије али и из света.

До краја излагачке сезоне, између осталих у галерији ће се представити уметница из Аустралије Татјана Есте са инсталацијама и цртежима, биће премијерна промоција фото-књиге уз изложбу фотографија Игора Чока која је резултат нове сарадње између галерије и Београдског месеца фотографије, а ишчекује се и презентација пројекта уметнице Данице Караичић која је на резиденцијални боравак Удружења визуелних уметника Ужица дошла из Аустралије.

Удружење планира проширење деловања са визелне и на остале уметничке области, па се у скоријем периоду очекују први пројекти у том смеру.

Поред Града Ужица, у реконструкцију  простора укључили су се и ђаци Техничке  школе Радоје Љубичић. Док су ђаци радили у оквиру практичне наставе, за храну су се побринули пекаре Добро јутро и Blue moon. Потребне алате и материјале за грађевинске послове  обезбедили су  Матица, Нови оков, Дрина Копаоник, Enteco, гвожђаре Цвеле и Технометал Б, BM Invest Group, Valvolin,  Агропромет, Керамика Атриа, Дис Агроопрема, Златибор градња, агенција Бест, Гранит плус, Кадињача, Пуна кућа, Металмонт… Опремање галерије помогли су: Атлас, Капедунум, Текстил, Хотел Палисад, GMT Company,  Зип Универ, Unico, Пулсар и Теразије. Ресторан Александар изашао је у сусрет обезбеђивањем кетеринга на изложбама. Спонзор је и Агенција Призма која свој допринос пројекту даје кроз бесплатне књиговодствене услуге. Целом пројекту придружили су се и појединци без којих ништа од овога не би било оствариво: Милија Жунић, Чавић Дејан, Александар Николић, Срђан Пауновић и Милош Цветић.