Упозорење због повећане опасности од избијања шумских пожара
03/08/2017

Упозорење због повећане опасности од избијања шумских пожара

У П О З О Р Е Њ Е

 

Због насталих и прогнозираних екстремно високих температура у нареденом периоду постоји повећана опасност од избијања шумских пожара и пожара растиња на територији града Ужица.

Да би спречили настанак пожара потребно је да имате у виду следеће:

  1. Строго је забрањено паљење ватре на отвореном, посебно у близини шуме или на површинама покривеним коровом, као и паљење органске материје у њивама, воћњацима, малињацима, као и паљење смећа и др.
  2. Туристи, сакупљачи шумских плодова, ловци, дрвосече и осталa лица која бораве у шумама или у близини шума морају бити посебно опрезни и не смеју бацати пикавце на тло пре претходног гашења водом, уколико пале роштиљ морају користи за то намењена места и не смеју их напуштати док се не увере да је ватра потпуно угашена и да нема жара.
  3. Радне машине-мотокултиватори, моторне тестере и друго, које се користе за рад у шумама, требало би да имају специјалну заштиту на ауспусима, која штити од варничења.
  4. Потребно је одржавати комунални ред, не бацати отпатке у шуму, јер доста материјала у комуналном отпаду (стакло, фолија, целофан) може преламањем сунчевих зрака изазвати пожар
  5. Посебну пажњу обратити да се након сече дрвећа обавезно успостави шумски ред. Не остављати грање и ситни шумски отпад расут, већ га треба сакупити, а ако не постоји могућност да се изнесе из шуме треба га сложити на једну гомилу тако да ситнији делови буду при дну, а крупнији при врху.

У наредном периоду биће појачано присуство надлежних служби на терену и биће изрицане оштре мере према грађанима који се неодговорно понашају.

 

У Ужицу, 02.08.2017. године

Градска управа за инспекцијске послове и комуналну полицију