Улога грађана у активностима за очување доброг квалитета ваздуха
13/10/2021

Улога грађана у активностима за очување доброг квалитета ваздуха

У оквиру обележавања Европске недеље локалне демократије у Свечаној сали Градске куће одржана је трибина на тему “Улога грађана у активностима за очување доброг квалитета ваздуха”. Како је тема од изузетног значаја за становнике града Ужица, а ученици најбољи едукатори, трибина је организована за ученике средњих школа.

Нада Јовичић, члан Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, Светлана Дракул руководилац одељења за заштиту животне средине и одрживи развој и Биљана Радовић координатор за енергетску ефикасност и климатске промене говориле су о значају активног учешћа грађана у доношењу одлука на локалном нивоу, као и о мерема које су до сада реализоване у циљу очувања животне средине.

Основни циљ је како се могло чути током трибине, укључивање грађана кроз боље информисање  о тренутним активностима јединице локалне самоуправе, међусобни дијалог и размену искустава. Једнако важно је и испитивање задовољства грађана и рад на подизању свести о овој теми. Генерације које су сада у школским клупама треба да буду спремне да се суоче са ризицима несавесног односа према животној средини, да се упознају са активностима на територији града и постану свесни значаја локалне самоуправе у решавању проблема заштите животне средине, као и шта све град чини за бољу и здравију будућност генерација које долазе.

Према статистичким подацима 2016.године на територији Републике Србије регистровано је близу 6 500 превремених смрти, од чега је 590 смртних случајева деце до 18 година због лошег квалитета ваздуха. Управо због тога ова недеља је посвећена заштити квалитета ваздуха и климатским променама.

Иако се води битна битка против пандемије Ковид-19, највећа егзистенцијална претња човечанству и даље расте. Климатске промене представљају једну од најважнијих опасности за савремено друштво и имају директан и индиректан утицај на наше заједнице и грађане. Одговор на климатске промене захтева тренутне и ефикасне мере на свим нивоима управљања, при чему су локалне и регионалне власти на челу за смањење негативних утицаја на промену животне средине у њиховим заједницама.

 

Учешће грађана би требало да буде и први циљ укључен у процес промене ставова и понашања. Подржан напорима грађана и усвајањем понашања ефекти климатских промена ће свакако бити мањи.