У Ужицу представљен нови ЕУ ПРО Плус програм
11/06/2021

У Ужицу представљен нови ЕУ ПРО Плус програм

Нови програм Европске уније за локални развој, ЕУ ПРО Плус био је тема састанка градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић и њеног тима са представницима новог европског програма. О условима за учешће у реализацији програма и могућим пројектима представнике Града информисали су Драгана Новаковић менаџерка сектора за инфраструктуру, Милан Колашинац сарадник програма за инфраструктуру и Слободан Дерикоњић – асистент програма за инфраструктуру.

Нови програм ЕУ ПРО Плус има за циљ да допринесе свеукупном друштвеном и економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Европска унија определила је 30 милиона евра за овај трогодишњи програм, који ће свој рад усмерити на побољшање управљања територијалним развојем, подршку економском расту, као и на унапређење социјалне инфраструктуре и кохезије.

Европска унија је током претходне деценије пружала подршку локалном развоју, а сада се кроз ЕУ ПРО Плус уводи и свеобухватни и одрживи приступ територијалном развоју, те ће институције и актери на националном, регионалном и локалном нивоу добити техничку подршку да унапреде капацитете за интегрално планирање, а биће подржани и пројекти из области конкурентности, инфраструктуре и друштвене кохезије, који ће се бирати путем јавних позива.

Како се могло чути на овом састанку, Град Ужице спреман је да са добрим пројектима испрати јавне позиве ЕУ ПРО Плус програма и на тај начин обезбеди додатна средства за реализацију важних пројеката.

Реализацију програма ЕУ ПРО водиће Министарство за европске интеграције, а спроводиће Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС.