У Ужицу обележен Дан победе над фашизмом
10/05/2021

У Ужицу обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца и цвећа на Партизанском гробљу на Доварју, у Ужицу је обележен 9. мај Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

На огроман допринос српског народа у овој великој победи присутне је подсетила Мирјана Радивојчевић помоћник градоначелнице Ужица.

“Ми са поносом увек подсећамо да је наш град био једина слободна територија у Европи од 24. септембра до 29. новембра 1941. године у периоду славне Ужичке републике. Сви знамо да је слобода скупо плаћена. Због тога имамо још већу обавезу да памтимо велике жртве нашег народа који се супроставио пошасти фашизма. Да заборавимо не смемо, да памтимо је наш дуг према свима који су живот дали у борби за велику победу и слободу”.

Безусловна капитулација Трећег рајха потписана је у Берлину, 9. маја 1945. године, неколико минута после поноћи. У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а према историјским подацима погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије никада нису утврђени. Према подацима Државне комисије бивше СФРЈ, погинуло је 1 706 000 људи, међу којима нешто више од 300 хиљада бораца.

На спомен плочи на Партизанском гробљу Доварје уписана су имена 229 бораца из ужичког краја, а међу њима је и пет народних хероја. Милан Мијалковић Чича, Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић и Желимир Жељо Ђурић дали су своје животе за слободу коју данас имамо.