"Трка за здравље" у борби против рака дојке
01/11/2021

“Трка за здравље” у борби против рака дојке

По трећи пут у Србији је одржана „Трка за здравље“, манифестација посвећена женама оболелим од рака дојке, као и подизању свести жена о значају превентивних прегледа. Приредба је одржана у Ужицу, у организацији Саветовалишта за жене оболеле од рака дојке Јефимија, а том приликом симболично су у ваздух пуштени ружичасти балони, којима је одата пошта свим женама које су изгубиле битку са овом болешћу.


Једна од основних порука ове акције јесте подизање свести јавности о видљивости ове болести, која више није табу тема и с којом је могуће изборити се.

„Многе жене имају и квалитетнији живот него што су имале пре болести, јер се коначно окрећу саме себи, док су раније биле окренуте искључиво другима, тако да су у њихове породице задовољније“, каже доктор Маја Гулан.

Према истраживањима, наследни фактори су у свега 10 одсто узрочници ове болести, док се остали чиниоци тичу начина живота. То често нису само физички, већ и психички фактори, тако да је промена стила живота један од главних предуслова за адекватан повратак после лечења.

Вредност здравља често бива стављена у други план услед свакодневног ритма живљења, а често се схвата тек када бива угрожено.

„Треба да уживамо у шетњи, рекреацији, трчању, једном речју у дружењу, као што је ово које нас је окупило овом приликом. треба да будемо у заједници, а не да се изолујемо и осамљујемо „, каже председница Саветовалишта Јефимија, Славица Симић.

 

Саветовалиште Јефимија постоји више од 20 година, а судећи према реакцијама околине, његов значај препознаје читава локална заједница.

„Њихово искуство и знање које имају дају јасан знак да са овом болешћу може да се живи“, изјавио је Слободан Грбић из Градског већа Ужица.

Примарни корак у борби против рака дојке јесу превентивни прегледи, а као важни сегменти истичу се још рана дијагностика, доступност лечења, иновативни лекови и психо социјална подршка оболелим женама.

Извор: zoomue.rs/Град Ужице