Традиционално пливање за Богојављенски крст
16/01/2020

Традиционално пливање за Богојављенски крст

У недељу, 19. јануара у 10 часова на Градској плажи одржаће се традиционално пливање за Богојављенски крст. Организатор и ове године је Град Ужице, уз благослов Српске православне цркве и стручну помоћ Јавног предузећа Велики парк и Црвеног крста. Литија ће кренути у 9,20 испред цркве Светог Марка, проћи поред цркве Светог Ђорђа и даље кроз град доћи до Градске плаже. Пријављивање учесника је до петка, 17. јануара, до 12 часова, на клизалишту на Градском тргу. Међу 58 до сада пријављених учесника су и две даме, али и неколико малолетних особа који могу учествовати уз писмену сагласност оба родитеља.

Иван Станисављевић, заменик градоначелника навео је да се пливање за Богојављенски крст организује по 12. пут у Ужицу:

“Из године у годину се повећава број учесника који пливају за Богојављенски крст, али и оних који долазе да гледају тај догађај. Битно је напоменути да ово није такмичење, да су сви који се тај дан, по овом хладном времену одваже да пливају у хладној води, победници. Такмичар који први доплива до Часног крста биће награђен златним крстом који донира златара Карат.”

Свештеник Љубан Петровић најавио је да ће се на Богојављење служити литургије у црквама Светог Ђорђа и Светог Марка:

„После литургија, кренућемо у литију до реке Ђетиње где ћемо молитвом призвати Духа светога да освети воду, благослови људе који учествују у пливању за часни крст, али не само њих већ и све људе који се ту скупе као и читаву природу. Црква ће имати задатак да обезбеди крст за који ће се пливати и свим учесницима ће бити додељене захвалнице.”

Свештеник Љубан Петровић

Динко Жувела из Великог парка рекао је да ће сви пријављени пливачи бити здравствено прегледани у Удружењу риболоваца на Градској плажи, у времену од 7 до 10 часова на дан манифестације и навео да ће у техничком делу помоћ дати и ужички Црвени крст.

“Најбржи учесник ће поред златног крста, добити крст на ланцу и Богојављенску грамату – поклон од Благодарственог фонда Светог Георгија из Санкт Петербурга” истакао је Жувела.