Tradicionalni maturantski ples na Gradskom trgu
17/05/2019

Tradicionalni maturantski ples na Gradskom trgu

Danas tačno u podne, na Gradskom trgu, u tradicionalnim  crnim i narandžastim majicama, opremljeni kišobranima i pištaljkama, užički maturanti zajedno sa svojim vršnjacima širom Evrope i sveta zaplesali su Štrausov kvadril.

867 maturanata iz sedam Užičkih srednjih škola je pre toga prodefilovalo Ulicom Dimitrija Tucovića u pratnji velikog broja sugrađana.

Maturantska parada je projekat koji je 2001. godine prvi put realizovan u Sloveniji. Iz godine u godinu broj učesnika se povećava, a užički maturanti su 2009. prvi put učestvovali u ovoj manifestaciji.

Najmasovnijim sinhronizovanim plesom na svetu, na simboličan način je obeležen ulazak ove generacije maturanata u svet odraslih.

Predsednik skupštine grada Užica Branislav Mitrović obratio se maturantima, poželevši im uspešan završetak srednjoškolskog obrazovanja i mnogo uspeha i radosti u njihovom daljem školovanju i životu i dodao:“Vi, kao i vaši vršnjaci širom Srbije, širom cele Evrope, danas plešete maturantski ples, ali možete biti ponosni na sve one vrednosti, osobenosti i originalnosti grada Užica i sutra, kada krenete na fakultete, kada krenete u život, negujte i ponesite sa sobom užičke vrednosti, ali ono što želim da vam poručim nadogradite te užičke vrednosti sa novim  diplomama, znanjima, umećima i veštinama i vratite se jednog dana u svoj grad. Užice to očekuje od vas, potrebni ste Užicu“.