"Тата, мама ако ме волиш прочитајмо" у ужичкој Народној библиотеци
01/10/2021

“Тата, мама ако ме волиш прочитајмо” у ужичкој Народној библиотеци

У оквиру Програма обележавања Дана града а у присуству аутора, градоначелнице Ужица и њених сарадника, директора ужичких основних и средњих школа и свих оних који су заслужни приређена је промоција књиге “Тата, мама ако ме волиш прочитајмо”. Књига су написали др Зоран Димитријевић и др Маја Лазић, издавач је Народна библиотека Ужице, а генерални покровитељ Град Ужице.

Иако у пензији др Зоран Димитријевић неуропсихијатар, како сам каже, није могао да мирује знајући да још може помоћи и много тога урадити за здраво детињство и здраву младост наше деце. Он је 1995. године издао књигу “Тата, мама ако ме волиш прочитај” и тако пружио могућност родитељима да својој деци дају одговоре на веома важна и често постављана питања. Сада је отишао корак даље, па је заједно са др Мајом Лазић написао и одговоре.

“Употреба алкохола и наркотика, поремећаји понашања, све нижа доња граница за ступање у интимне односе код девојчица, нежењене трудноће код малолетних девојчица са присутним сексуалним поремећајима и насиљем, уз свакодневно сагледавање даљег погоршања, одвеле су нас на пут да покушамо да помогнемо деци и родитељима, али и целокупном друштву. То смо учинили овом књигом која даје одговоре на питања деце и младих од другог разреда основне до трећег разреда средње школе. Сматрамо као аутори у учесници програма у превенцији поремећаја понашања, злоупотребе алкохола и психоактивних супстанци, који су давали одређене позитивне резултате, да књига може да послужи у развоју ових активности”, уводне су речи аутора.

Др Димитријевић се захвалио Граду и свима који су омогућили да књига изађе из штампе и да већ кроз неколико дана буде у рукама просветних радника, деце и њихових родитеља којима је и намењена.

Др Маја Лазић иначе психијатар у ОБ Ужице и један од чланова тима који је формиран од стране Републичке комисије за борбу против наркоманије изразила је жаљење, што је тим обуставио свој активан рад због новонастале ситуације са корона вирусом. Ипак, како је истакла, док не наставе са радом и трибинама које имају вишеструку корист и ова књига може дати веома добре резултате.

“у њој су веома једноставни, а са друге стране стручни одговори на најчешће постављана питања од стране деце и младих, који неће морати да “гуглају” у мору информација како би добили ону праву и најбољу за њихов узраст. Радећи на одељењу психијатрије могу само да кажем да је дошло до пораста алкохолизма код све млађих особа и да се та граница када почиње да се конзумира алкохол све више спушта. Чак и граница пубертета спуштена је за пар година, много је већи број покушаја суицида, употребе психоактивних супстанци и зато сви  морамо да посветимо пажњу овим питањима”.

Уз честитке ауторима др Маји Лазић и др Зорану Димитријевићу на још једном успешно реализованом пројекту у виду ове књиге, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је јавно здравље и здравље свих наших суграђана приоритет број један, у који градска власт улаже велике напоре и значајна финансијска средства.

“Боримо се за чистији ваздух у граду, радимо на подизању свести у погледу важности вакцинације против корона вируса, решавамо проблеме везане за очување животне средине. Свесни важности едукације најмлађих подржали смо и овај пројекат, јер желимо да сва наша деца буду здрава и усмерена на праве вредности, далеко од свих порока који угрожавају њихово здравље и животе, а непосредно и здравље и животе чланова породице. Са том намером градићемо игралишта и спортске терене, отварати омладинске клубове и стварати услове за квалитетно проведено време.

Волите и чувајте своју децу, а уз ову књигу са њима причајте отворено о свему. То гарантује здраво одрастање али и здраву будућност”, поручила је градоначелница.

Књига штампана у тиражу од 1500 примерака биће дистрибиурана у све основне и средње школе у нашем граду.