Studentski dom u Krčagovu dobio prve stanare
03/10/2019

Studentski dom u Krčagovu dobio prve stanare

Studentski dom koji je izgrađen u krugu bivše kasarne u Krčagovu dobio je prve stanare. Po rečima Milivoja Ristanovića direktora Studentskog centra u Užicu u domu su trenutno useljeni brucoši koji su dobili mesto preko konkursa.

Milivoje Ristanović direktor Studentskog centra u Užicu

„Na veliko zadovoljstvo Grada Užica, studenata, zaposlenih u Studenskom cetru, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas smo otvorili Studenski centar u Krčagovu. Za početak smo uselili brucoše, a za desetak dana planiramo da preselimo i postojeće studente iz doma u Turici. Prvi deo opremanja Studenskog doma je završen, sobe su kompletno opremljene, dok je potrebno izvršiti nabavku kuhinje i vešernice. Nadamo se da ćemo te radove završiti do kraja godine“, rekao je Ristanović i dodao:

„51 brucoš je dobio dom preko konkursa Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i imamo prijavljenih 67 studenata u starom domu u Turici, koji koriste pravo od prošle godine, a u toku je i konkurs za studente viših godina. Kapacitet doma je 274 mesta, od kojih su 2 mesta nemenjena osobama sa ivaliditetom.“

Kapacitet novog doma je 274 mesta, 272 za studente i 2 mesta za osobe sa ivaliditetom

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je ovo važan dan za razvoj visokog školstva u Užicu, važan dan za sveukupan razvoj našeg grada. U izgradnju doma je uloženo oko 2,35 miliona evra, od čega je Ministarstvo prosvete obezbedilo 2,2 miliona, 100 000 evra je učešće Grada Užica i oko 50 000 evra je obezbedio Studentski centar.

„Užice je finansiralo pre svega radove vezane za priključivanje doma na mrežu Gradske toplane, zatim izgradnju nove infrastrukture i obezbeđenje priključka na struju. Na ovoj lokaciji mi dobijamo još jedan važan argument ka Ministarstvu prosvete i Vladi Republike Srbije da što pre krenemo u dalji razvoj visokog školstva onako kako smo to u poslednje dve godine i dogovorili“, naveo je Petković i dodao da gradsko rukovodstvo ima čvrstu rešenost da ovaj deo bivše kasarne stavi u funkciju razvoja školstva, razvoja mladih i razvoja grada.

2,35 miliona evra je koštala izgradnja doma

„274 studenta će moći da u ovom domu koristi usluge koje su na najvišem nivou i moći će da pohađaju za godinu-dve i nova odeljenja fakulteta na lokaciji koja je na 100 metara od doma. Iako je u toku izgradnje bilo problema vezanih za izvođače radova koji su otišli u stečaj, Grad Užice je sve vreme u dogovoru sa nadležnim ministarstvom bio spreman da pomogne. Preuzeli smo određene radove koji nisu bili naša ugovorna obaveza, poput naknadnih radova na krovu, ali smo spremni i da pomognemo ukoliko se jave bilo kakvi drugi problemi, mada ne očekujem da će ih biti“, rekao je gradonačelnik.

Po rečima gradonačelnika Grad Užice je planirao da naredne godine uloži sredstva i za parterno uređenje prostora ispred doma.

Kada je reč o planovima vezanim za objekte, sada već bivšeg Studentskog doma u Turici, gradonačelnik je naveo da će odluka o tome biti doneta uskoro, nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete, a da će svakako biti u funkciji razvoja Turice.

Nove stanarke Studentskog doma u Krčagovu

Nove stanarke Studentskog doma u Krčagovu su rekle da su veoma zadovoljne uslovima smeštaja koji su, po njihovim rečima, veoma slični, ako ne i bolji u odnosu na smeštaj u Studentskom domu u Beogradu, popularnom „Studenjaku“, a svakako daleko bolji od smeštajnih kapaciteta u Turici.