Стари Град у новом светлу, радови се приводе крају
23/09/2021

Стари Град у новом светлу, радови се приводе крају

Стари Град током овог лета добио је нови изглед, а у његову реконструкцију и конзервацију до сада је уложено око 60 милиона динара.

У току су завршни радови тренутне фазе, каже Драгољуб Стојадиновић заменик градоначелника Ужица уз подсећање да је до сада у рестаурацију и конзервацију Старог Града уложено око 60 милиона динара. Из буџета града издвојено је око 16 милиона, република је преко ресорних министарстава издвојила око 35, а препознајући значај и потенцијал ужичке средњевековне тврђаве Америчка амбасада радове је подржала са око 8 милиона динара.

“Током свих досадашњих радова извршена је рестаурација и конзервација горњег средњег и доњег града, направљена кула, казамат и ти радови су при крају. Остало је да се изнад казамата уради хидроизолација и заврши уређење стазе са које ће се пружати прелеп поглед на наш град. Добили смо средства од Министарства трговине туризма и телекомуиникација у износу од 10 милона динара за геотехничка и геомеханичка истраживања за будући мост који би требало да повеже магистралу и тврђаву. Тендер је расписан и очекујемо да ускоро добијемо извођача, како би следеће године могли да кренемо у изградњу моста који ће, сам по себи, заиста бити атракција.”

Стојадиновић додаје да ће када се све што је планирано заврши бити заокружена туристичка понуда, јер ће поред Старог града туристи и посетиоци моћи да виде и нашу хидроцентралу, али и да јединственом у Србији Зеленом стазом стигну до Неолитског насеља, које ће такође ускоро у потпуности бити завршено. И све уз различите пропратне садржаје.

Према обећањима извођача радова у наредних 10 до 15 дана биће завршени сви актуелни радови, али се ту не завршавају.

“У току је израда пројеката за водену кулу и нови видиковац, па се надам да ћемо наравно уз помоћ државе наставити реконструкцију нашег Старог Града”, закључује Стојадиновић.