Štab za vanredne situacije: Epidemija u Užicu sve vreme bila pod kontrolom
20/05/2020

Štab za vanredne situacije: Epidemija u Užicu sve vreme bila pod kontrolom

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije podnet je izveštaj o preduzetim merama tokom vanredne situacije povodom epidemije virusa Kovid 19, a na dnevnom rdu su bile i mere koje su i dalje na snazi obzirom da epidemija još nije prošla. Takođe, data je preporuka Predškolskoj ustanovi „Užice“ u vezi sa zainteresovanošću roditelja o radu svih vrtića u gradu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je epidemija u Gradu Užicu bila pod kontrolom, da nije bilo značajnog uvećanja broja obolelih: „Glavni doprinos tome je disciplinovano ponašanje najvećeg broja građana Užica, pridržavanje mera i preporuka koje su došle od državnih i organa lokalne samouprave.“

„Veliki doprinos sprečavanju širenja virusa Kovid 19 dale su i Zdravstvene institucije u Užicu, Zavod za javno zdravlje, Opšta bolnica Užice, Dom zdravlja, Crveni krst i MUP – jedinica u Užicu, naravno i lokalni javni sektor. Najbolji dokaz da je u Užicu bilo odgovorno ponašanje svih, da nije bilo propusta, jeste to da nije bilo zaraženih u Zdravstvenom centru, Zavodu za javno zdravlje, Domu za stare, MUP-u, među volonterima Crvenog krsta, kod zaposlenih u javnim institucijama grada Užica“-naveo je Petković.

„Možemo reći da od 2034 testiranih građana, za koje se sumnjalo da su pozitivni tokom vandrednog stanja, na celom Zlatiborskom okrugu, bilo je 151 pozitivno lice, a u gradu Užicu 42 pozitivna lica. Činjenica je da su te brojke očekivane za ovakvu pandemiju kakva je bila. Danas imamo ukupno testiranih 4670 sa teritorije Zlatiborskog okruga, 164 pozitivna lica, a u gradu Užicu 45 pozitivnih. Možemo biti zadovoljni stanjem kada je reč o pozitivnim licima“ rekao je gradonačelnik ističući da je ukupno 11 lica preminulo na Zlatiborskom okrugu od posledica virusa Kovid 19 i da je gubitak svakog života nešto što je za duboko žaljenje.

„Zahvaljujući dobroj organizaciji užičkog Crvenog krsta, 60 volontera i zaposlenih su na najefikasniji način obavljali svoj posao, pružena je pomoć onima kojima je bilo najpotrebnije, pre svega starijim od 65 godina koji nisu bili u stanju da sami zadovolje svoje potrebe kao i oni koji su socijalno najugroženiji. 1500 socijalno najugroženijih Užičana dobilo je pakete hrane, preko 900 porodica dobilo je pakete hrane i higijenske pakete. Oko 7500 građana Užica je dobilo neki od vida pomoći preko volontera Crvenog krsta ili im je pružena pomoć kako bi im se obezbedila hrana, kupila hrana u prodavnicama, lekovi u apotekama, ili da se prevezu sa nekog mesta na drugo u okviru grada, da im se podigne penzija uz njihovu saglasnost“- istakao je gradonačelnik uz pohvale volonterima i zaposlenima Crvenog krsta Užice.

„Takođe, trebalo je obezbediti velika materijalna sredstva da sve funkcioniše tokom vanrednog stanja u Gradu na pravi način, veliki doprinos u tom pogledu dali su donatori. Bilo ih je dosta, neki su bili iz Grada, sa teritorije Zlatiborskog okruga, ali bilo je donatora i van Užica i ovom prilikom im se u ime Grada i građana zahvaljujem. Crveni krst je imao 17 donatora, Zdravstveni centar 61 donatora koji su dali oko 19 miliona dinara pomoći.

Grad Užice može reći da su veliki doprinos prevaziđenom vanrednom stanju dale i službe samog Grada, lokalni javni sektor, javna preduzeća, naročito Javno komunalno preduzeće „Bioktoš“ koji je doprineo dezinfekciji grada, javnih prostora, ustanova i institucija javnog sektora, kao i dela stambenih zgrada. Sve javne službe radile su u punom kapacitetu, nije bilo problema sa snabdevanjem vode, grejanjem, odnošenja smeća i svim drugim poslovima. Sve ukupno gledano naša ocena, a nadam se i građana Užica, je da smo do sada epidemiju prevazišli na optimalan način. Međutim, ništa nije gotovo, sve isnstitucije koje su u službi prevazilaženja problema koji su proistekli iz epidijeme Kovid 19 svesni su da moramo da nastavimo, da planovi koje smo doneli vezano za epidemiju ostaju i dalje u funkciji, ništa nismo ukinuli od toga. Svi su i dalje spremni da nastave punim kapacitetom, da se bore protiv epdemije. Pozivam Užičane da i dalje, kao što su u najvećem broju bili u vreme vanrednog stanja, budu disciplinovani, da se pridržavaju osnovnih preporuka, socijalne distance, nošenja zaštitne opreme, a mi svi ostali smo spremni za eventualni dolazak nekog drugog talasa ili neke druge probleme da reagujemo na najbolji način.

Kada je u pitanju rad Predškolske ustanove, 4 vrtića od 11 nisu počela sa radom, naša preporuka je da za početak narednih nekoliko dana dok ne bude gotovo testiranje svih zaposlenih u ustanovi, a očekuje se da bude gotovo do petka, da roditelji mogu doći i bez potvrda firmi u kojima su zaposleni, da je dovoljno da daju izjavu vrtićima. Na osnovu izjave mogu da dovedu decu. Pratićemo situaciju, činjenica je da kada je vršena anketa roditelja koliko dece je zaintresovano da odmah krene u vrtić, roditelji su se izjasnili da je to 460 dece, međutim za sada je krenulo 270. Nije nam u interesu da krenemo sa radom svih vrtića, a da nemamo dece. Zaposleni Predškolske ustanove su u kontaktu sa roditeljima dece i čim bude potreba za otvaranjem preostala 4 vrtića, krenuće sa radom.“