Споменик Велике победе нови симбол Ужица
31/10/2018

Споменик Велике победе нови симбол Ужица

Ужице, 31. октобар: Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, доскорашњи начелник ВС генерал Љубиша Диковић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић, данас су свечано открили споменик Великој победи Србије у Првом светском рату. Споменик, који се налази на кружном току, на улазу у град, дело је вајара Светомира Радовића и урађен је по узору на споменик чији је аутор Ђорђе Јовановић и од кога је остала само једна фотографија.

Тихомир Петковић је за споменик рекао да он представља знак сећања и захвалности ослободиоцима отаџбине:
“Данас је дан када смо се ми, потомци јунака из балканских и Великог рата, одужили својим прецима на прави и достојанствен начин. Овај споменик је осмишљен од стране великог вајара Ђорђа Јовановића, а урадио га је Светомир Света Радовић. Верујем да ће скулптура, заједно са кружним током где се налази, бити симбол града Ужица у будућности. И то симбол који ће помоћи свима нама да почнемо мало више да размишљамо на други начин о најдостојанственијим  и херојским временима у доба Првог светског рата. Тада када су Ужичани показали велики патриотизам и у великом броју се прикључили борби за ослобођење и када је Карађорђевом звездом одликовано 328 бораца из ужичког краја.”

Никола Селаковић је честитао Ужичанима данашњи празник и јубилеј, 100 година од ослобођења Ужица у Великом рату: “Пре тачно стотину година, из нашег Ужица протерани су и последњи припадници окупационих снага и у град је свечано умарширала 1375. официрска патрола коњице Тимочке дивизије. Тим чином учињен је крај трогодишње драконске окупације у којој су Србима одузета сва права на идентитет и постојање.” – рекао је Селаковић и навео податке о огромним жртвама и ратним страдањима које је Србија тада поднела. “Прошла је Голготу и опет, васкрсла је Србија. У савременој историји света тешко да је познат државе и народа који је на својим плећима изнео такву борбу, поднео толике жртве као што је случај са Србијом и српским народом.”