Састанак кинеских и ужичких привредника
12/10/2017

Састанак кинеских и ужичких привредника

У Регионалној привредној комори одржан је састанак ужичких са кинеским привредницима који су допутовали у Ужице у делегацији Линде Вонг, са жељом да се добро упознају и створе могућност за будућу сарадњу. Линда Вонг је у Ужице допутовалa са преко двадесет угледних и успешних кинеских привредника у области пољопривреде, образовања, здравствене неге, некретнина и из области обновљивих извора енергије.
На састанку су представници Ужица изложили пројекте које Град Ужице жели да реализује у наредном периоду зарад бржег привредног раста и развоја, али нема довољно економске снаге да то сам учини.

“Област која нас интересује је образовање и ту бисмо улагали што би био наставак наше сарадње” истакла  је Линда Вонг и додала “Понећемо у Пекинг предлог пројекта у вези са аеродромом на Пониквама. Стручњаци у овој области ће анализирати логистику и све што је интересантно. Ако буде довољно профитабилно, разговараћемо о томе.“

Градоначелник Тихомир Петковић истакао је да је на састанку кинској делегацији представљен значајан пројекат оживљавања цивилног саобраћаја на аеродрому Поникве.

“Понудићемо једну од опција, приватно-јавно партнерство, али смо спремни да понудимо и продају аеродрома под условом да добијемо чврсте гаранције да ће бити значајних улагања у сам аеродром и цео комплекс око аеродрома” истакао је Тихомир Петковић и додао  да осим аеродрома, презентована и идеја развоја туризма, посебно, здравственог туризма, развоја школства, односно, међународних интернационалних универзитета. За кинеску делегацију смо овом приликом организовали посету Мокрој Гори и приликом проласка кроз Кремна чланови делегације веома су се заинтересовали за причу о креманским пророцима, Тарабићима. Понудили смо један пројекат који им је за сада веома занимљив, а то је да буде изграђено село које ће верно представити време у коме су живели пророци, а у којем би био саграђен и музеј. Град би кинеским инвеститорима понудио земљиште које би купио, како би они могли да саграде хотелски комплекс у традиционалној кинеској архитектури истакао је Петковић.